A téli gumi mellett még erre lesz szükséged a hideg időben!

Autók, 2018.09.24

Közeledik a tél, lassan szükséged lesz a téli gumiabroncs-szettre, amely nagyon fontos a biztonságod megóvása érdekében.

Téligumi Jeep Közeledik a tél, lassan szükséged lesz a téli gumiabroncs-szettre, amely nagyon fontos a biztonságod megóvása érdekében. Azonban a szezonális garnitúrán kívül számos egyéb eszköz megléte is fontos az autóban, melyek hozzájárulnak kényelmedhez és a még biztonságosabb vezetéshez. Ezekből a kiegészítőkből hoztuk most el a legfontosabbakat.

Jégkaparó

Indulás előtt az első nagyon fontos lépés az ablakok megtisztítása, hiszen a nem megfelelő látási viszonyok balesethez is vezethetnek. A jégkaparó beszerzésénél arra figyelj, hogy az éle inkább műanyag legyen és ne fém, mivel összekarcolja az üveget. Ha meg akarod előzni a használatát, inkább fedd le a szélvédőt napellenzővel, vagy egyéb anyaggal, de fontos, hogy ne papír legyen. Amennyiben vastag hó vagy jég borítja az autódat ne indítsd be az ablaktörlőt, hiszen az azt működtető motor és a lapátok is tönkre mehetnek.

Jégoldó és zárolajzó

Jó, ha tudod, megelőzésre inkább ajánlott egy zárolajzó mint a már meglévő probléma elhárítására. Fújd be vele időről-időre a zárat és akkor kisebb eséllyel romlik el. Persze a fagy akkor sem kíméli, de egy pár fújás és jó esetben már nyithatod is ki az ajtót. Tipp: amennyiben lehet, sose az utastérben tartsd, ugyanis pont oda szeretnél bejutni a nagy hidegben!

Párásodás elleni spray

Ha már leoldottad a jeget a szélvédőről, az ablakokról és sikerült bejutni az autóba, akkor következhet az ablakok párátlanítása belülről. Ehhez a legjobb segítség a párásodás elleni spray vagy a hasonló szerrel átitatott törlőkendő.

Hótálca

Az utastérbe a lábadról leolvadó hó összegyűjtésére kiválóan alkalmas a hótálca, így nem koszolod össze a padlószőnyeget, amelyet oly nehéz kitisztítani. Ezen felszerelések igénybevétele után útnak is indulhatsz, de itt még nem ér véget a téli segédeszközök repertoárja.

Bikakábel, vontatókötél

Ez a két eszköz a motorindítási problémák esetén lehet segítségedre. A bikakábel ugye a motor indításához szükséges, míg a vontatókötél akkor hasznos, amikor már minden csődöt mondott. Utóbbi használatánál figyelj arra, hogy az autó azon pontjára erősítsd, amely erre ki van jelölve, hiszen komoly műszaki problémákat okozhat a helytelen használat.

Üzemanyag

Zord időben soha nem tudhatod mikor akadsz el és miközben várod a segítséget nem árt, ha jár a motor. A sok üvegfelület miatt az autók nem szigetelnek túl jól, ezért érdemes tele tankkal neki vágnod egy egy útnak. Ez egy nagyon fontos szempont, hisz az életed is múlhat rajta! Óránként körülbelül 1-2 litert fogyasztanak alapjáraton a személygépjárművek, így ki tudod számolni mennyi időre is elegendő a
meglévő üzemanyag. Az sem árt, ha pót üzemanyagot is tartasz az autódban. Ez jó jöhet, ha figyelmetlen voltál és majdnem üres tankkal indultál útnak. 5 liter benzin életet menthet, amely bőven elég lehet arra, hogy kihúzd vele a következő benzinkútig.

Zseblámpa

Amennyiben sötétben kapsz defektet vagy a hólánccal akad némi probléma, ekkor jól jöhet egy megbízható zseblámpa, így ezt sem árt tartanod a túlélőkészletben.

Élelmiszer

Egy-egy konzerv vagy pár darab csokoládé tökéletes arra, hogy csillapítsa az éhséged, miközben lerobbantál és várod a segítséget.

Telefontöltő, pótakkumulátor, powerbank

A telefonod sose hagyd otthon, főleg a zord, fagyos időben! Sosem tudhatod mikor kell értesítened a rendőrséget vagy a családot. Azonban a biztonság kedvéért mindig legyen nálad egy szivargyújtós töltő vagy egy pótakku, de a legjobb a teljesen feltöltött powerbank.

Közúti jelzőfáklya

A ködös, nyálkás időben ez is fontos eszköz. Ezzel tudod jelezni ha problémád van és az utánad érkező autósok biztosan látni fogják a fáklyát, megelőzve azt, hogy karambol történjen.

Szigetelőszalag

Nem nyújt végleges megoldást, de segítségedre lehet átmeneti megoldásként, ha elfagyott vagy kilyukadt egy cső, ezzel nyerhetsz annyi időt, hogy eljuss egy szerelőműhelybe.

Defektjavító szett

Ez sem jelent végleges megoldást, de ezzel is kihúzhatod, amíg el nem jutsz egy gumiszerelőhöz. A szelepen keresztül a gumiba juttatott gél eltömíti a lyukat és a hozzá tartozó kompresszorral fel is tudod fújtatni, amely akár szivargyújtóról is működik.

Extra ruházat

A nagy hóban, ha elakadsz, akkor nyilván ki kell szállnod és meg kell nézned mi is a probléma okozója. Amennyiben magad is tudod orvosolni a problémát, abban az esetben nem árt, ha van nálad plusz téli ruha, hogy ne hűlj ki míg lapátolod a havat.

Fagyálló folyadék fontossága

A hűtőfolyadék fagypontját érdemes a benzinkúton, mint ingyenes szolgáltatást igénybe venni, mivel ha megfagy, komoly károkat okozhat a gépjármű belső rendszerében. A fagyálló folyadék fagyáspontja legalább -23 °C - 25 °C legyen, ha ez alatt van, tölts utána, így a koncentráció növelésével a fagypont lefelé megy. 2-3 évente érdemes cserélni, mivel a szerkezete kémiailag átalakul és korróziós veszélyt
jelent a fém alkatrészekre.

Mire figyelj oda a téli vezetés során?

Első és legfontosabb szabály, hogy a sebességet csökkentsd a nyári időszakhoz képest. A követési távolságot növeld főleg, ha jeges és csúszós az út. Kerülnöd kell a hirtelen kormánymozdulatokat és a fékezést is. Fontos a kiegyensúlyozott vezetés, ne nyomkodd közben a telefont, mert nagyon balesetveszélyes, nyilván nem csak télen. Számítanod kell a váratlan helyzetekre, hogy legyen időd reagálni. A
legkockázatosabb szakaszok a dombok, kanyarok, hidak, kereszteződések, közlekedési lámpák, ezek tipikus baleseti gócpontoknak számítanak. A téli időszakban először ezek válnak jegessé, és amikor a többi útszakasz már száraz, ezek még mindig csúszósak.

Ha esetleg erdőben jársz, az ott lévő utak könnyen csúszóssá válhatnak a magas páratartalom miatt. Figyelned kell az olyan útszakaszokra is, amikor napos területről hirtelen árnyékos szakaszra érsz, hiszen az árnyékos rész még jeges lehet. A legveszélyesebb hőmérsékleti zóna a 0 °C és a 3 °C közötti tartomány.

A fent említett tartozékokon kívül az első és legfontosabb teendőd a hideg idő előtt, hogy be kell szerezned a téli gumiabroncsokat. Amikor 7 °C alá megy a hőmérséklet, akkor itt az ideje a téli garnitúrának, mivel ez alatt a hőmérséklet alatt a nyári gumik anyaga megkeményedik és veszítenek tapadásukból.

Amennyiben tanácstalan vagy és nem tudod milyen téli gumit válassz az autódra, akkor segít a gumiwebshop.hu, amely segít meghozni a legjobb döntést.
(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!