Alsó-Szászország kötelezővé tenné az autók szervizkönyvét

Autók, 2016.11.20

Alsó-Szászország német tartomány kötelezővé tenné a járművek szervizkönyvét a valós futásteljesítmény nyomon követése érdekében - számolt be vasárnap az Automobilwoche német autóipari hírportál.

Kötelező szervizkönyv, car-pass bevezetésével kívánja megakadályozni Alsó-Szászország a használt járművek kilométerórájának az átállítását. A szervizkönyvnek a járművek teljes élettartamát végig kellene követnie a kilométeróra-állás rögzítésével minden egyes kötelező szerviz és javítás alkalmával.

Amennyiben a tartományi törvényhozás elfogadja a javaslatot, a tartományi kormányzat szövetségi szinten is fellép a kötelező szervizkönyv bevezetése érdekében. Hatósági adatok szerint a manipulált futásteljesítmény minden harmadik használt autót érint Németországban, ami nemcsak gazdasági hátrányt, de súlyos biztonsági kockázatot is jelent a tulajdonosoknak.

"Milliárdokra tehető az így okozott nemzetgazdasági kár" - jelentette ki Alexander Saipa, az SPD képviselője az alsó-szászországi tartományi törvényhozásban, megjegyezve, hogy szövetségi szinten meg kellene erősíteni a kilométeróra-átállítás hatósági üldözését.

Az alsó-szászországi tartományi törvényhozás különbizottságának javaslata minden új autó központi adatbankba történő felvétele mellet szükségesnek tartja a gyártók felé támasztott követelmények szigorítását is. Minél inkább megnehezítik ugyanis a gyártók az adatok utólagos módosítását, annál kevésbé lesz az kifizetődő üzlet a csalók számára.

Jelenleg ugyanis a megfelelő elektronikus eszközök birtokában viszonylag egyszerűen át lehet állítani utólag a járművek futásteljesítmény adatait. Azt viszont, hogy az adatok módosítva lettek, már nem ilyen egyszerű feladat kimutatni.

Bajorországban nemrégiben 90 vádlott, közöttük több autókereskedő ellen folytattak eljárást kilométeróra-állás manipulálása miatt. A nyomozás kimutatta, hogy az adatok módosítása olyan mélyreható beavatkozást jelent a járművek elektronikai rendszerébe, aminek biztonsági következményei is lehetnek, hatással lehetnek például a blokkolásgátló vagy a menetstabilizáló rendszerek működésére.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!