Az ADAC idén is elvégezte a téli gumik tesztjét

Autók, 2017.12.28

A Warentest Alapítvány és az ADAC ebben az évben is elvégezte a már tőlük megszokott téli gumi teszteket.

ADAC téli gumi teszt 2017 Októberben tették közzé az eredményeket, amelyben a 195/65 R15 és a 215/65 R16 méretben összesen 32 abroncsot vetettek vizsgálat alá. Meglepetések várták a tesztelőket is, hiszen két középkategóriás abroncs is jobban teljesített a prémium kategóriás abroncsoknál. Kiváló minősítéssel ebben az évben egy abroncsot sem tudtak jutalmazni.

Egy VW Golfon tesztelték le a 195/65 R15 méretet, amely során a minősítési szempontok alapján a T sebesség indexel rendelkező gumikat hasonlították össze. A Continental WinterContact TS860 kiemelkedően tudott teljesíteni a nedves és a havas útviszonyok között is. Ő vezeti a listát. Ezután következett az ESA Tecar Super Grip 9, amely a svájci Kleber gyár abroncsa. Most kivételesen kiegyensúlyozott teljesítményével ez az abroncs is az élre tört. Csak ezután következett a Michelin, amely sokak számára okozott csalódást. A Kleber abroncsát itt Magyarországon nem sokan ismerik, pedig kaphatna több figyelmet is az abroncs forgalmazóktól. Jeges úton és üzemanyag fogyasztásban is elsőrendű eredményeket produkál. Csak ajánlott minősítést tudott elérni sokak kedvence a Goodyear UltraGrip 9, amely az 5. helyen végzett. A Michelin Alpin 5 prémium abroncsa ebben az évben mindösszesen csak a 12. helyezést érte el, bár kopásállósága alapján a legjobb téli abroncsnak számít.

A Pirelli és a Bridgestone abroncsait ebben az évben nem tudták tesztelni, hiszen a tesztig nem kerültek forgalomba. A 215/65 R16 kategóriában összesen 16 abroncsot tudtak kiemelni a tesztet végzők. Egy VW Tiguanon végezték el az összes abroncs tesztjét. Kiváló eredményt egy abroncs gyártó sem tudott elérni a 215/65 R16 kategóriában. A Dunlop Winter Sport 5 ért el jó minősítést. Nedves útszakaszon kiválóan teljesített az abroncs, emellett a teljes teszt során kiegyensúlyozott teljesítménnyel büszkélkedhetett.

A Goodyear UltraGrip sokkal gyengébben szerepelt a havas úton, mint azt várták tőle. Ez az abroncs azonban jó üzemanyag-fogyasztása miatt került a figyelem középpontjába. 4. helyen a Nokian WR D4 abroncs végzett és ez az abroncs a Goodyear téli gumijával ellentétben, hóban igen jó teljesítményt nyújtott. A nedves útszakaszokkal azonban igen nehezen birkózott meg.

A Michelin Alpin 5 az 5. helyet tudta csak elhozni, hiszen a középkategóriás BF Goodrich is jobban teljesített nála. Sok autós kedvence, a Continental Winter Coontact TS 850P SUV csak a 7. helyre futott be, és sokkal rosszabb teljesítményt tudott felmutatni, mint az előző években. Csak ajánlott minősítést kapott a teszten. A Hankook W452 komfort terén jóval elmaradt a várttól és a Pirellinek is csak egy ajánlott státuszt sikerült elérnie. Havas, valamint nedves úton is katasztrofális teljesítményt tudott felmutatni a Nankang Snow SV2, amely így a nem ajánlott minősítéssel zárta a tesztet.

A téli abroncsok közül a Bridgestone és a Semperit nem tudta az abroncsokat biztosítani, így azokat nem tudták tesztelni, ez sokaknak nagyon hiányzott.

Az két ADAC teszt itt olvasható az ADAC honlapján:


(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!