Ezek az idei év téli abroncsai – ne hagyja ott a kereskedőknél

Autók, 2018.02.23

Itt van újra a téligumik szezonja, hiszen ebben az időjárásban egyáltalán nem biztonságos már nyárigumival közlekedni.

Téli gumi Hazánkban az autósok nagy része azt sem tudja, mikor kell lecserélni a gumikat és általában ezzel megvárják az első havat is. Pedig a téli gumik felszerelése nincs kapcsolatban a havazással, vagyis jóval a havazás előtt érdemes felszerelni őket. Sajnos évről évre ugyanazzal a problémával találkozunk az utakon.

Nyári gumikkal felszerelt autók csúszkálnak a jeges utakon. Ez a csúszkálás azonban sok esetben balesettel végződik, ezért jobb megelőzni a bajt és időben felkészülni a téli útviszonyokra. Jó tudni, hogy a téli gumi cseréje már akkor aktuálissá válik, amikor az átlaghőmérséklet 7 Celsius fog alá csökken. Ilyen hidegben ugyanis a nyárigumi elveszíti rugalmasságát, merevvé válik, ezáltal az autót nehezebb lesz irányítani. A nem megfelelő tapadás is hatalmas balesetet okozhat.

A nyári és téli gumik közötti alapvető különbségek az anyagösszetételben és a mintázatukban keresendő. A téligumi fagyos, jeges, havas útviszonyokra lett kifejlesztve, ennek köszönhetően olyan adalékanyag kerül az abroncsba, ami miatt még nagyon hidegben sem lesz merev a gumi. A különbséget a mintázatban is láthatjuk, hiszen míg a téli gumi erősebben barázdált a megfelelő vízelvezetés miatt, addig a nyári gumi ennek az ellenkezője. Ebből a két dologból pedig egyértelműen az szűrhető le hogy ez a kétfajta abroncs azonos időjárási körülmények között teljesen másként teljesít és nyújt biztonságot.

Mi alapján válasszunk téli gumit?

A téli gumik kiválasztásánál az egyik legfontosabb szempont, az hogy jó tapadást biztosítson nedves, csapadékos talajon. Az sem jó azonban, ha túl erős a tapadása a keréknek, hiszen ilyenkor a gördülési
ellenállás miatt jelentősen növekedni kezd az autó fogyasztása. Törekedjünk arra, hogy rövid legyen a gumiabroncs féktávja és alacsony a zajszintje. Hasznos lehet még azt is tudni, hogy egy havas úton sokkal jobban teljesít egy keskenyebb abroncs, mint egy széles. Ha azonban valóban téli gumi vásárlása előtt állunk, próbáljunk meg nem elveszni a rengeteg márka és típus között. Ha minden tulajdonságból a legjobbat szeretnénk, akkor pedig arra is készüljünk fel, hogy nem a legolcsóbb téli gumi lesz a legmegfelelőbb számunkra. Bár talán ez az a dolog, amiben nem érdemes spórolni, hiszen egy silány minőségű abroncs akár komoly baleseteket is okozhat.

Melyek a 2017 –es év legjobb téli gumijai?

Talán segítség lehet számunkra, hogy ahelyett hogy elvesznénk a hatalmas kínálatban, vásárlás előtt átböngésszük az aktuális év téligumi tesztjeit. Ezek a tesztek rendszerint megmutatják, hogy melyik
téligumi a legjobb és legmegbízhatóbb. A legjobb gumiabroncsok elérhetőek a gumibomba.hu webshopjában is, így érdemes meglátogatni a honlapjukat, ha minőségi téli gumikat szeretnénk szerezni a hideg évszakra.

A német autóklub, az ADAC a téligumi szezon előtt ismét letesztelte az abroncsokat. 195/65 R15-ös méretben a legjobb helyen a Continental WinterContact TS 860 áll, mögötte rögtön megtalálható az ESA Tecar Super Grip 9, harmadik pedig a  Kleber Krisalp HP3 lett. A 215/65 R16-es méretben, a legjobban a Dunlop abroncsai teljesítettek, a legrosszabbul pedig a Nankang Snow Sv-2 bizonyított. Ezek a tesztgyőztes téli gumik nem csak biztonságot nyújtanak a közutakon, de optimalizálják az üzemanyag fogyasztást is és komfortosabbá is teszik a közlekedést.

(X)
(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!