Kis benzinmotorokat gyárt az Opel Szentgotthárdon

Autók, 2014.07.16

Megkezdődött az Opel szentgotthárdi gyárában a kis hengerűrtartalmú benzinmotorok sorozatgyártása, amely az új Flex motorgyár fő terméke lesz. Ezzel teljessé vált a termékpaletta a mintegy 700 millió eurós beruházással épült gyárban, amely 2013 elején kezdte meg a termelést.

Kis benzinmotorokat gyárt az Opel Szentgotthárdon Szijjártó Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára szerdán, Szentgotthárdon a gyártásindító ünnepségen hangsúlyozta: a mostani beruházás is azt bizonyítja, hogy jó döntés volt Magyarország újraiparosítása. Az Opel beruházása erősíti a magyar gazdaságot, hiszen további cégek előtt nyitja meg a fejlődés lehetőségét. Az Opel beszállítóinak 46 százaléka magyar - tette hozzá.

Az Opel 1,4, 1,6 és 1,8 literes benzin- és dízelmotorok gyártására hozta létre a Flex motorgyárat 650 ezer darabos kapacitással. A tervek szerint a termelés 2016-ra eléri az 560 ezer darabot, ennek több mint a fele kis benzinmotor lesz.

Az államtitkár elmondta: Magyarország az európai járműgyártás egyik fellegvára lett, 712 vállalkozás tevékenykedik a járműiparban, az ágazatban 126 900-an dolgoznak, a munkahelyek száma 14 900-zal nőtt. A járműipar adja a feldolgozóipar kibocsátásának 28 százalékát, az ágazat cégei termékeik 93 százalékát exportálják, és ez a magyar termékexport több mint 20 százalékát teszi ki.

Kitért arra, hogy a General Motors európai érdekeltségének magyarországi beruházása már eléri az 1,5 milliárd eurót. Hozzátette: az Opel legutóbbi beruházásával 1500-ra nő a munkahelyek száma a szentgotthárdi gyárban.

Az ünnepségen a General Motors alelnöke, Joachim Koschnicke arról beszélt, hogy a motorgyár az Opel stratégiájának kulcsfontosságú eleme, 2017-től az Opel járműveibe a legtöbb motort itt fogják gyártani. Jelezte: céljuk, hogy az Opel még ebben az évtizedben újra nyereséges legyen, részesedése az európai piacon elérje a 8 százalékot.

Hangsúlyozta: az Opel otthon érzi magát Magyarországon, kulcsfontosságú partner akar lenni a magyar gazdaság növekedésében.

A kis benzinmotorokból az idén mintegy 12 000 darabot gyártanak, az első teljes évben pedig 14 000 darabot. Az idén a motorgyár összesen 107 000 darab motort bocsát ki.

Koncz Gábor, az Opel Magyarország ügyvezető igazgatója újságíróknak elmondta: a kis benzinmotorokat a Corsa és az Adam modellekbe szerelik majd, ebben a szegmensben jelentős növekedésre számít a cég. Beszámolt arról, hogy az idén az első félévben a magyarországi összesített új autó piacon több mint 5000 Opelt adtak el, a márka eladása 68 százalékkal bővült az előző évhez képest. Várakozásaik szerint az idén a magyar piac bővülése folytatódik, 80 000 fölé emelkedhet az új eladott személygépkocsik és kishaszongépjárművek száma.
(MTI)

Galériánk

Kis benzinmotorokat gyárt az Opel Szentgotthárdon Kis benzinmotorokat gyárt az Opel Szentgotthárdon
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!