Mire figyeljünk a gumiabroncs méretének kiválasztásánál?

Autók, 2020.04.13

A te autódra mekkora kerék kell? - A legtöbben meglepődnek, ha ezt a kérdést teszik fel nekik.

Ford gumiabroncs A válasz általában valami olyasmi: “normál személygumi” vagy “hááát, közepes. ” Konkrét méretet nagyon kevesen tudnak mondani. Pedig ha az abroncsok megrendelése előtt nem tájékozódunk megfelelően arról, melyikre van szükségünk, nem járunk túl jól.  

Honnan lehet tudni, hogy milyen méretű gumira van szükségünk?

Elsőre minden autókerék egyforma méretűnek tűnik. Egészen addig, míg egymás mellé nem teszünk egy parányi Marutit és egy hatalmas Audit. A kerekek szinte minden dimenziójukban el fognak térni egymástól. Pedig két személyautóról van szó.  

Arról, hogy milyen méretű gumiabroncsra van szükségünk, az autó használati utasítása tájékoztat. Ez egyszerűen hangzik, de a helyzet ennél jóval trükkösebb. Abroncsból ugyanis nem S, M, L méretet kapunk, hanem legtöbbször egy furcsa számsor jelöli a méretet. Valahogy így:

205/55 R16.

Hogyan történik a gumiabroncs méretezése?

A fenti példában az első szám a gumiabroncs szélességét jelöli milliméterben. A második szám egy arányszám: az oldalfal vastagságának és szélességének arányát mutatja meg. Az R után álló szám azt jelöli, hogy milyen méretű felnire lehet szerelni a kereket. Ezt a jelölést általában a gumiabroncsok oldalfalán találjuk.  
Létezik egy úgynevezett váltóméret is. Ez azt jelenti, hogy az abroncsok egy méretsorozatba tartoznak. Egy ilyen váltóméret sor lehet például: 195/65 R15, 205/55 R16, 225/45 R17. A váltóméret az oka annak, hogy az autó téli gumija gyakran kisebb, mint a nyári. Néhány gyártó engedi, hogy az autóin váltóméretű abroncsokat használjanak. A kisebb téli gumival sok pénzt meg lehet spórolni.  

Miért hallgassuk a szakemberre?

Gumiabroncs vásárlásakor érdemes szakember tanácsát kérni, ha nem vagyunk biztosak a méretezésben. Egyre több autó esetében a gyártó már nem csak egy méretet, hanem egy tartományt ad meg. A szakember segíthet abban, hogy a legjobb megoldást találjuk meg az életmódunkhoz és a vezetési stílusunkhoz is.  
Ha nem megfelelő abroncsot használunk az autón, az nem csak balesetveszélyes. Könnyen azt is jelentheti, hogy elveszítjük a kocsi garanciáját. Ha nem vagyunk biztosak a döntésünkben, érdemes segítséget kérni. Így még a gumi rendelése előtt megbizonyosodhatunk a választásunk helyességéről.

(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!