Polírozószerek: miért van ennyi?

Autók, 2020.02.18

Az autó polírozószerek piacán könnyű eltévedni. Rengeteg termék kapható, és ha políreszközt keresünk, már nem csak egy polírpasztát tesznek elénk a boltban sem.

Polír Vajon miért van ennyi féle termék a kínálatban, és tényleg szükség van-e mindegyikre?

Változnak az idők

Változnak az idők, az anyagok és az igények is. A mai autók fényezése lényegesen vékonyabb és precízebb, mint a korábbi járgányoké. Nincsen minőségi, gyakran még megjelenésbeli különbség sem. Az igazán jó autók fényezéséhez minden korban az elérhető legjobb technológiát használták.  

A mai fényezésekhez nagyon fontos megfelelő anyagokat használni. Olyan termékekre van szükség, amelyek után nincs szükség arra, hogy túl sok festék- és lakkréteget távolítsunk el. Ehhez gondos tisztításra és finom csiszolásra van szükség.  

Mi számít polírozószernek?

Ha régebben jó minőségű polírozószert kerestünk, általában valamilyen finom polírpasztával távoztunk a boltból. Ma már általában egészen másképpen néz ki a vásárlás.  

A polírozás első lépése ma már a dekontaminálás. A mosással megtisztított felületet a polírpaszta alkalmazása előtt zsírtalanítjuk, és minden apró szennyeződéstől, például a rozsdamaradványoktól is megtisztítjuk. A gondos tisztás azt jelenti, hogy a polírozás során nem dolgozunk idegen anyagot a fényezésbe, a fennmaradó nagyobb szemcsék pedig nem okoznak kiszámíthatatlan karcokat.  

A dekontamináló szerek arra is alkalmasak, hogy a polírozószerek, paszták, folyadékok maradványait eltávolítsák a felszínről. Sokszor ez a folyamat is több lépésben és többféle szerrel zajlik. Ma már olyan szerek is léteznek, amelyek a hologrammosodást vagy a mikrokarcok mennyiségét is csökkenteni tudják.  

A folyamat valamilyen finisher használatával zárul. Ezek a szerek feltöltik a mikrokarcokat és egy fényesebb, egyenletesebb réteget hoznak létre a lakkréteg tetején. A finisherek korlátozott mértékben védeni is képesek a fényezést, taszítják a vizet és megakadályozzák, hogy a fém- vagy üvegszilánkok beágyazódjanak az anyagba.  

Ahány anyag, annyi szer

Ma már az üveget és a fényszórót is könnyedén polírozhatjuk házilag, ehhez a gépek is megfizethető áron kaphatók. Az üveg és plexi felületek fényesítéséhez azonban szintén külön szerek kellenek, így kapunk szép és tartós eredményt.  

Szerencsére ma már szinte minden szer elérhető az átlagos felhasználó számára is. A megbízható áruházakban, például a POLIRTECH. HU autókozmetikai webshopjában is rengeteg olyan terméket kaphatunk, amelyek egyszerre használhatók a műhelyekben és a háztartásokban is. Mivel a polírozószerek gazdaságos kiszerelésűek, így egyszeri befektetéssel akár évekre elegendő adagot tudunk vásárolni - a minőségi fényezőszerek hosszú távon nem kerülnek sokba.  

A polírozószerek birodalmában nem is olyan nehéz kiigazodni. Egy kis türelemmel és kísérletezéssel hamar szép eredményt érhetünk el.

(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!