1956 - Trócsányi: 1956 alapfogalmai máig érvényes értékek, ahogy a magyar-lengyel barátság is az

Belföld, 2017.10.20

Az 1956-os forradalom alapfogalmai még mindig érvényes értékek, ahogyan a magyar-lengyel barátság is az - hangsúlyozta Trócsányi László igazságügyi miniszter pénteken Varsóban, a forradalom és szabadságharc 61. évfordulója alkalmából, a varsói Királyi Várban rendezett fogadáson mondott köszöntőjében.

A magyar alkotmány Nemzeti Hitvallását idézve Trócsányi László aláhúzta: a mai szabadság az 1956-os magyar forradalomból sarjadt ki. Kifejtette: 1956 alapfogalmai az emberi jogok és az alapvető szabadságok, a demokrácia, a jogállamiság, a szolidaritás és a nemzeti szuverenitás voltak.

Meggyőződését fejezte ki, hogy még mindig érvényes értékekről van szó, és máig érvényes a magyar-lengyel barátság is, amelynek jelszavaival vonultak utcára a tüntetők 1956 októberében.

Emlékeztetve több mai politikai gondolkodó véleményére, miszerint a globalizáció pusztító lesz, amennyiben "csak a piacok, a pénzügyek és a távközlés globalizációját jelenti", leszögezte: a globalizációnak szüksége van a szellem embereire.

Trócsányi szerint az egyik legnagyobb ilyen személyiség Szent II. János Pál pápa volt. "Ő a szolidaritásra és a szeretetre szólított fel bennünket, és azt is elmondta, hogy minden nemzet hivatása valami rendkívülit felajánlani a többieknek" - idézte fel a lengyel pápa tanítását.

"A körülmények megváltoznak, az igazi emberi eszmék viszont állandóak" - folytatta a miniszter. Hozzátette: az 56-os szabadságharcosokat "nem fegyvereik ereje miatt csodáljuk, hiszen alig voltak felfegyverezve", hanem "reményük és hitük ereje miatt".

A nemzetközi kereskedelem, az együttműködés különféle formái révén a nemzeteket és az egyes embereket jelenleg sokkal több kapcsolat fűzi egymáshoz, mint valaha - mondta. "Egyúttal egyre jobban hiányoljuk a világban az igazi barátságot a nemzetek között" - jegyezte meg.

Véleménye szerint az, amivel a lengyelek és a magyarok példával szolgálhatnak a világnak, "talán éppen a két nemzet barátsága".

Kovács Orsolya Zsuzsanna varsói magyar nagykövet beszédében hangsúlyozta: Magyarország soha nem felejti el a lengyeleknek azt a segítséget, amelyet tőlük 1956-ban kapott, a vért, az élelmiszert, az erkölcsi támogatást.

Trócsányi László péntek délután Varsóban részt vesz Az alkotmányozás dilemmái - Alkotmányos identitás és európai integráció című kötete lengyel fordításának bemutatóján, amelyen várhatóan jelen lesz Zbigniew Ziobro lengyel igazságügyi miniszter is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!