70. születésnapja alkalmából köszöntötték Galambos Gábort

Belföld, 2017.06.22

Hetvenedik születésnapja alkalmából köszöntötték kollégái, barátai és tisztelői Galambos Gábort, az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Karának egykori dékánját. Az ünnepségen a város nevében Solymos Lászó alpolgármester méltatta a szakember tevékenységét.

A 70 éves Galambos Gábort köszöntötte az SZTE
Galambos Gábor 1971-ben végzett a József Attila Tudományegyetemen programtervező matematikusként. Kutatási területe a kombinatorikus optimalizálás, ezen belül az úgynevezett NP teljes feladatok közelítő megoldására készített algoritmusok hatékonyság vizsgálata. Több mint 50 cikke jelent meg nemzetközileg jegyzett tudományos folyóiratokban. 1999-ben habilitált a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetemen, ugyan ettől az évtől Széchenyi professzori ösztöndíjas. 2001-től a TEMPUS kuratórium elnöke, a Szegedi Tudományegyetem Informatikai Habilitációs Bizottságának tagja volt. A Juhász Gyula Tanárképző Főiskola főigazgatója volt 1998-tól, rá két évre pedig tanszékvezető egyetemi tanár.

Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora méltatta elsőként Galambos érdemeit, hiszen a pedagógusképző kar dékánjaként sokat tett az egyetemi integrációért. A posztjáról 2013-ban távozó egyetemi vezető azonban nem hagyott fel tudományos munkásságával, hiszen azóta is aktív kutatómunkát végez. Galambos egyébként 25 éve alapította az intézményben a tanszékét, és 40 éve lett egyetemi oktató. Az ünnepségen ott voltak a professzor barátai, kollégái, tisztelői. Az ünnepélyes eseményre meghívták többek között Csirik János volt rektort, Dr. Szeri Istvánt, a Tisza Volán Zrt. egykori igazgatóját, de tiszteletét tette Szalay István, volt szegedi polgármester és egyetemi kolléga is.

Az önkormányzat nevében Solymos László köszöntötte az elismert szakembert. Egy közösségi oldalról idézte az oktató egyik tanítványának szavait: "Jó arc, és lehet tőle tanulni. " Ennél nagyobb elismerés nem kell egy fiataltól, aki azért megy felsőoktatási intézménybe, hogy elsajátítsa elődei tudását. Szeged önkormányzata is megbecsülte Galambos Gábor tevékenységét, hiszen 2012-ben Pro Urbe díjjal tüntették ki. Solymos László azonban ezúttal sem érkezett üres kézzel, hiszen a város aranyplakettjét adományozta az ünnepeltnek. A köszöntők után kollégák és tanítványok rövid előadásai következtek, majd fogadást tartottak a 70 éves Galambos Gábor tiszteletére.

Cikk: Sz.Gy.
Fotó: Iványi Aurél
(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!