A COVID-19 volt a szakmai konferencia célkeresztjében

Belföld, 2022.04.03

COVID-19 és Post Covid szindróma a klinikai gyakorlatban címmel rendezett regionális orvosi továbbképzést a NOÉ Egészségközpont és az SZTE Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika Szegeden a hétvégén.

Prof. Duda Ernő A leginkább orvosok, gyógyszerészek és szakdolgozók részére szervezett konferencia témaköre természetesen a koronavírus körül forgott, amellyel kapcsolatban számos neves szakembert hallgathatott meg a közönség az SZTE ÁOK Nagyoktatási Épületében. Az előadók között az érdeklődők olyan ismert és elismert szakemberek előadásait hallgathatták meg többek között, mint Duda Ernő virológus, genetikus professzor, Dr. Csupor Dezső a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Kar docense vagy Dr. Letoha Annamária belgyógyász, az SZTE Járványügyi Ellátó Központ igazgatóhelyettese, aki fáradhatatlanul dolgozik a koronavírusos betegek gyógyításán.  

Mint Bella Zsolt főszervező elmondta a továbbképzés már közel tíz éves múltra tekint vissza, amelyre minden évben tavasszal és összel kerül sor elismert szakemberek részvételével. A COVID-19 sajnos még mindig aktuális, így a konferencia természetesen a koronavírus tematika köré épült. Az első előadó a témában jól ismert Duda Ernő professzor volt, aki a "SARS vírusok életútja, új variánsok" címmel tartott előadást a szép számmal korán reggel megjelent hallgatóközönségnek. A professzor a vírus evolúciójáról, illetve a zoonózisról is beszélt, avagy hogyan képes egy fertőző betegség állatról emberre terjedni. A koronavírus fertőzési mechanizmusa mellett a konferencia résztvevői azt is megtudhatták, hogy a COVID-19 megbetegedés egyik fő veszélyforrása lehet többek között a testben megjelenő trombusok, amely akkor igazán veszélyes, ha a vérrög például a tüdőbe kerül. A koronavírus ugyanakkor főleg az idősebb, túlsúllyal rendelkező korosztályra veszélyes, részben azért mert az idős emberek immunrendszere kevésbé működik hatékonyan a betegség leküzdésében. 


Dr. Csupor Dezső neve ugyanakkor ismerősen csenghet olvasóink számára, hiszen az SZTE Gyógyszerésztudományi Kar docensével portálunk néhány napja közölt cikket, a szakembert akkor a jód, illetve kálium-jodid alkalmazásának szükségességéről kérdeztük egy esetleges atomháború esetén, tekintettel arra, hogy a lakosság felvásárolta a készleteket, gyakorlatilag minden szegedi gyógyszertárban hiánycikk. Csupor Dezső mintegy 20 perces előadásában ezúttal a virusellenes vegyületekről tartott előadást, melynek során kiderült, hogy hiába bízott benne nagyon és támogatta Bolsonaro brazil elnök is, a hidroxiklorokin nem hatásos a koronavírus ellen. A docens megemlítette még többek között a háziorvosok által is felírható Favipiravirt, valamint a csak kórházban, intravénásan adható Remdesivir készítményt.  


A szakmai napon mintegy tizenhét szakember tartott előadást, a regionális orvosi továbbképzés a korábbiakhoz hasonlóan sikerrel zárult, amelynek ősszel bizonyosan lesz folytatása.  
(Webrádió)

Címkék

NOÉ Egészségközpont SZTE Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika Prof. Duda Ernő Dr. Csupor Dezső
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!