A csepeli egészségügyi fejlesztésekre több mint egymilliárd forint jut az Egészséges Budapest Program keretében

Belföld, 2018.09.25

Budapest, 2018. szeptember 25., kedd (MTI)&nbsp;&nbsp;- A csepeli járóbeteg-szakellátók fejlesztésére 1,9 milliárd forint jut az Egészséges Budapest Program (EBP) keretében - jelentette be Csepel polgármestere keddi sajtótájékoztatóján.<br />&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;Borbély Lénárd (Fidesz) hozzátette: az EBP-re jutó fejlesztési kerethez az önkormányzat 190 millió forinttal járul hozzá.

A csepeli egészségügyi fejlesztésekre több mint egymilliárd forint jut az Egészséges Budapest Program keretében A polgármester a kerületi fejlesztéseket ismertetve elmondta: korszerűsítésre leginkább az egykori csepeli szülőotthon épülete szorul, a fejlesztések során az épület teljesen megújul, ezen kívül kialakítanak egy új gyermek pulmonológiai rendelőt, belgyógyászati szakrendelést és sürgősségi ambulanciát alakítanak ki.

Az épületben helyet kap majd egy mentálhigiénés központ, megújulnak a közösségi terek és az öltözők, klimatizálják az épületet és egy korszerű informatikai rendszert építenek ki - sorolta a beruházásokat a polgármester.

Borbély Lénárd szólt a központi telephelynek számító Tóth Ilona Egészségügyi Szolgálat és Szakrendelő beruházásairól is. Mint mondta, az épületen 2004-2006 között teljes épületgépészeti rekonstrukciót végeztek. Az EBP-n belül rendelkezésre álló forrásból korszerűsítik az egynapos sebészeti ellátást, digitalizálják a radiológiát, fejlesztik a kardiológiai, az urológiai és a gasztroenterológiai műszerparkot, illetve itt is megvalósul az informatikai eszközök teljes korszerűsítése.

A tervek szerint a beruházások 2019-2021 között valósulnak meg.

Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára a sajtótájékoztatón felelevenítette, hogy az Egészséges Budapest Program révén 700 milliárd forint kormányzati forrásból újul meg a központi régió, vagyis Budapest és Pest megye egészségügyi ellátása.

Ennek keretében a létrejövő három centrumkórházon kívül 25 társkórház ás 32 szakrendelő fejlesztése valósulhat meg az elkövetkező években - mondta, hozzátéve, az idei költségvetésben 30 milliárd, a jövő évi büdzsében 41,9 milliárd forintot biztosít a kormány a fejlesztésekre.

Az államtitkár kiemelte, hogy az EBP gép, illetve műszerbeszerzésre és informatikai beruházásokra is biztosít forrásokat. Mint mondta, a napokban megtörténik a közbeszerzési eljárás eredményhirdetése, és beszerzés még ebben az évben megvalósulhat.

Így négy érfestő készülék, négy CT, négy MR, öt röntgen, egy digitális mammográf, egy digitális képmenedzsment-rendszer és egy lineáris gyorsító beszerzésére kerülhet sor. Ezekkel az eszközökkel - emelte ki az államtitkár - 10 százalékkal több vizsgálat végezhető.

Az informatikai fejlesztésekről szólva Rétvári Bence megemlítette, hogy egymilliárd forint értékben vásároltak számítógépeket, monitorokat, nyomtatókat a központi régió kórházaiba, és további hárommilliárd forint értékben továbbiak beszerzése valósul meg az év végéig. Mint mondta, ezekkel a beruházásokkal a munkaállomások teljesen megújulnak.

Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, Csepel egykori polgármestere arról beszélt, hogy az önkormányzat hosszú évek óta folyamatosan nagy hangsúlyt helyez az itt élők egészségügyi ellátásának emelésére.

Példaként megemlítette, hogy a kerület vezette be elsőként a fiatal lányoknak adható HPV-oltást, de a csepeli emberek összefogásával és az önkormányzat jóvoltából számos egyéb beruházás is megvalósult már a kerületben.
(MTI)

Galériánk

A csepeli egészségügyi fejlesztésekre több mint egymilliárd forint jut az Egészséges Budapest Program keretében A csepeli egészségügyi fejlesztésekre több mint egymilliárd forint jut az Egészséges Budapest Program keretében
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!