A DK aláírásgyűjtésbe kezd a közvetlen főpolgármester-választás megtartásáért

Belföld, 2018.07.26

A Demokratikus Koalíció (DK) aláírásgyűjtésbe kezd azért, hogy a kormánynak "eszébe se jusson" eltörölni a közvetlen főpolgármester-választás intézményét.

Gy. Németh Erzsébet, a párt fővárosi képviselője csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, a főpolgármestert a polgárok választják, nem Orbán Viktor.

Mint mondta, sajtóinformációk szerint egy kormányközeli kutatócég arról kérdezi az embereket, hogy hogyan fogadnának egy olyan főpolgármestert, akit nem megválasztanak, hanem a kormány nevezi ki két évre.

Az ellenzéki politikus szerint ezzel a lépéssel a "Fidesz eltörölné és megpuccsolná" az ellenzéki Budapestet és a főpolgármester-választást, hiszen a kevés fővárosi Fideszes-szavazó miatt veszélyben érzi a jövő évi választást.

A DK aláírásgyűjtést indít azért, hogy megmaradjon a mostani rendszer, vagyis, hogy a fővárosiak maguk választhatnak főpolgármestert. "Akit nem a fővárosiak választanak meg, az nem főpolgármester lesz, hanem Orbán Viktor helytartója és komisszárja" - jelentette ki Gy. Németh Erzsébet.

Az aláírásokat először online, majd augusztus végétől az utcán és az egyéb rendelkezésre álló helyszíneken kérik a fővárosiaktól. Az aláírással támogatható mondat így szól: "Aláírásommal támogatom, hogy a főpolgármestert továbbra is a budapesti választópolgárok választhassák."

A DK szerint a Fidesznek fel kellene végre dolgoznia, hogy tavasszal a budapesti választópolgárok kétharmada nem kért Orbán Viktor kormányzásából.

Gy. Németh Erzsébet kitért arra, hogy ezek az esetleges kormányzati tervek új megvilágításba helyezik Tarlós István főpolgármester kijelentéseit, miszerint nem biztos, hogy újra indul a posztért.

Nem lehet tudni, hogy melyik hír következik a másikból, vagyis, hogy a kormány azért törölné-e el a közvetlen főpolgármester-választást, mert azon Tarlós István nem kíván indulni, vagy a jelenlegi városvezető azért nem vállalja az indulást, mert már tudja, nem lesz milyen választáson elindulnia - ecsetelte az ellenzéki politikus.

A közvetlen főpolgármester-választás az egyetlen dolog, ami még a demokráciánkból megmaradt - fogalmazott a DK-s politikus.

Az aláírásgyűjtéshez várják a civil szervezetek és más pártok csatlakozását is. Gy. Németh Erzsébet bízik abban, hogy ha kellő számú aláírás összegyűlik, az elegendő nyomásgyakorlás lesz a kormány felé, mert más jogi eszközük nincs megakadályozni a kormányzati terveket.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!