A főpolgármester és települési önkormányzati vezetők tiltakoznak az elvonások ellen

Belföld, 2020.07.03

A főpolgármester, valamint ellenzéki és független önkormányzati vezetők tiltakoztak az önkormányzatokat sújtó költségvetési elvonások ellen, egyben szorgalmazták a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) megerősítését pénteken sajtótájékoztatón, Budapesten.

Karácsony Gergely úgy fogalmazott: az Országgyűlés egy olyan költségvetésről szavaz, "amelynek nyilvánvaló politikai célja, hogy tönkretegye a magyar önkormányzatiságot".

Arra szólította fel az országgyűlési képviselőket, hogy "ne álljanak a sötét oldalra" és ne szavazzák meg ezt az önkormányzat- és Budapest-ellenes költségvetést.

A főpolgármester hangsúlyozta, hogy a költségvetés éppen akkor von el forrásokat az önkormányzatoktól, amikor nem sarcolni, hanem segíteni kellene a településeket: Európa szinte minden kormányához hasonlóan be kellene vonnia a kormánynak a válságkezelésbe az önkormányzatokat és segítséget nyújtani számukra, pártállástól függetlenül. Ám Orbán Viktor és kormánya ezt az időpontot használja fel arra, hogy tönkretegye a magyar önkormányzatokat - vélekedett.

Felhívta a figyelmet: amikor megbüntetnek egy önkormányzatot, akkor nem a polgármestert büntetik meg, hanem az őt megválasztó polgárokat.

Kijelentette: az önkormányzatok erejének megsokszorozása érdekében a településeknek össze kell fogniuk. Ezért a MÖSZ megerősítésére szólít fel minden települést, és azt fogja javasolni a Fővárosi Közgyűlésnek, hogy a fővárosi önkormányzat is lépjen be a szövetségbe.

Gémesi György a MÖSZ elnöke, Gödöllő polgármestere (Gödöllői Lokálpatrióta Klub) arra figyelmeztetett, hogy a költségvetési javaslat "bezárja az önkormányzatok mozgásterét", vagyis hamis az az állítás, hogy az önkormányzatok jövőre több forrással rendelkezhetnek, mint korábban.

A költségvetés az idei keretnél valóban 119 milliárd forinttal több állami támogatást juttat az önkormányzatok számára, ám a pénzt rögtön elvonják a szolidaritási adó formájában, miközben kiesik a gépjárműadó, 35 milliárd forinttal szűkül a Modern városok program kerete, illetve a többletforrás nagy része elmegy a béremelésekre - hangsúlyozta a politikus. Ez összességében "alsó hangon" mínusz 100 milliárd forintot jelent, és ezt kellene túlélnie az önkormányzati rendszernek a koronavírus-járvány után - fűzte hozzá.

A MÖSZ az önkormányzati érdekképviselet erősítése érdekében nyitott további települések csatlakozására - mondta Gémesi György.

Tóth József (DK), Polgár polgármestere úgy vélekedett, a költségvetés nemcsak Budapestnek okoz hátrányt, hanem a vidéki Magyarországnak is.

Példaként említette, hogy Polgár minden egyes lakosának 6500 forintnyi elvonást jelent a büdzsé.

Közlése szerint a válság miatt egyre többen fordulnak segítségért az önkormányzathoz. Eközben az emberek "azt látják, hogy például egy Mészáros nevű ember annyi pénzt kap, mint az összes álláskeresési ellátott együttvéve Magyarországon" - fogalmazott Tóth József.

Csőzik László (LMP, Jobbik, DK, MSZP, CÉL, Momentum, Mindenki Magyarországa, Párbeszéd, Liberálisok), Érd polgármestere arról beszélt: a költségvetés tervezete lehetőséget ad arra, hogy a kormány bármikor "megnyomhatja azt a nyomógombot, amivel előidézheti a magyar önkormányzatok akár tömeges csődjét is".

Ám az biztos - folytatta -, hogy minden saját fejlesztési lehetőséget elvesznek a településektől.

Ismertetése szerint Érd 14 milliárdos költségvetéséből egymilliárd forint használható fel szabadon, ez utóbbi legnagyobb részét a gépjárműadó jelenti. Az elvonások 450 millió forint kiesést jelentenek, aminek következtében kizárólag az alapvető működésre marad pénz - fűzte hozzá.

"Úgy tűnik, csípjük a hatalom szemét" - mondta Csőzik László.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!