A Jobbik a teljes lakáspiacon ötszázalékos áfakulcs bevezetését javasolja

Belföld, 2018.07.08

A teljes lakáspiacon a kedvezményes, ötszázalékos áfakulcs bevezetését javasolja a Jobbik - mondta Z. Kárpát Dániel, a párt alelnöke vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján.

Az ellenzéki politikus közölte: a Jobbik felszólítja a kormányt, hogy tartsa fenn az újépítésű lakások kedvezményes áfakulcsát és vizsgálja meg, hogyan lehet a használt ingatlanok és a lakásfelújítások áfakulcsát szintén öt százalékra mérsékelni.

Z. Kárpát Dániel kiemelte: egyetért Varga Mihály pénzügyminiszterrel abban, hogy a kedvezményes áfa hasznát külföldi ingatlanberuházók megpróbálják "lefölözni", ugyanakkor szerinte ezt meg lehet akadályozni gazdaságpolitikai eszközökkel.

A rendszerhibákra "nem a rendszer megszüntetése, hanem a jobbító javaslatok befogadása" a megoldás - tette hozzá.

Z. Kárpát Dániel kitért arra: még a mostani, látszólag felpörgetett építőipar is csak a töredékét produkálja annak, amire piaci alapon szükség lenne.

A családi otthonteremtési kedvezmény bevezetése után is messze alulmúlja a kiadott építési engedélyek száma a szükséges lakások számát, és további szakadék tátong a kiadott építési engedélyek és a valóban felépített ingatlanok száma között.

Amikor a Jobbik öt százalékra kívánja csökkenteni a lakásfelújítások, illetve a használt lakások adásvételének áfáját, a Budapesten és a vidéki nagyvárosokban tapasztalható szűkös kínálatra keres megoldást - mondta.

Hozzátette: céljuk továbbá, hogy megakadályozzák a kormányt az új lakások kedvezményes áfakulcsának kivezetésében, amely a piac befagyasztását vagy az épülő lakások minőségének romlását eredményezné.

Kérdésre válaszolva indokolatlan szankciónak nevezte, hogy az Állam Számvevőszék bírságot szabott ki a pártjára. A Jobbik "jogkövető módon igyekszik eleget tenni a felhívásokban foglaltaknak", ez azonban nem jelent beismerő vallomást - mondta, hozzátéve, hogy egy-két éves procedúrára számít.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!