A Jobbik költségvetési támogatásának felfüggesztését kezdeményezi az ÁSZ

Belföld, 2018.06.12

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) kezdeményezi a Jobbik költségvetési támogatásának felfüggesztését.

A szervezet az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében azt írta, hogy felszólítása ellenére továbbra sem megfelelő az ellenzéki párt intézkedési terve.

Megállapította, hogy a Jobbik által megküldött új intézkedési terv sem alkalmas a számvevőszéki ellenőrzés során feltárt szabálytalanságok megszüntetésére és a mulasztások következményeinek kezelésére, mivel a dokumentumban foglaltak nem biztosítják a törvényi előírások betartását.

A számvevőszék törvényi előírás szerint kétévente ellenőrzi a költségvetési támogatásban részesülő pártok gazdálkodásának törvényességét - közölték.

Felidézték, hogy január 8-án hozták nyilvánosságra a Jobbik ellenőrzéséről szóló jelentést. Az ellenőrzés során megállapították, hogy a párt a 2015-2016. évekre nem biztosította a számvevőszéki ellenőrzés program szerinti lefolytatását, ezáltal nem igazolta az átlátható és elszámoltatható gazdálkodását a közpénzekkel.

Az ÁSZ hatósági kockázatjelzés alapján feltárta továbbá, hogy a Jobbik 2017 első félévében a jogszabályt megsértve, tiltott vagyoni hozzájárulást fogadott el a működéséhez - ismertették.

Törvényi előírás szerint az ellenőrzött szervezeteknek a számvevőszéki jelentés kézhezvételétől számított harminc napon belül kötelezően intézkedési tervet kell készíteniük a számvevőszék megállapításai alapján.

A törvény arról is rendelkezik, hogy az intézkedési tervet meg kell küldeni az ÁSZ-nak. Ez biztosítja, hogy az ellenőrzöttek kijavítsák a gazdálkodásukban feltárt szabálytalanságokat.

A Jobbik határidőre megküldte intézkedési tervét, az ugyanakkor az ÁSZ szerint nem volt megfelelő, ezért a számvevőszék visszaküldte.

Az ÁSZ a Jobbik által megküldött új intézkedési terv értékelése alapján megállapította, hogy az továbbra sem alkalmas a feltárt szabálytalanságok megszüntetésére - írták.

Hangsúlyozták: amennyiben az ellenőrzött szervezet vezetője nem küldi meg határidőre az intézkedési tervet, vagy az nem elfogadható, a számvevőszék kezdeményezheti a megfelelő hatóságnál az ellenőrzött szervezetet megillető, az államháztartás valamelyik alrendszeréből származó támogatások felfüggesztését.

Amennyiben az ellenőrzött szervezet eleget tesz törvényi kötelezettségeinek, az ÁSZ visszavonja a kezdeményezett intézkedést.

Mindezek alapján a számvevőszék megkezdi a Jobbik költségvetési támogatása felfüggesztésének előkészítését.

Az ÁSZ az elmúlt napokban bejelentette, hogy elfogadta a Demokratikus Koalíció és a Párbeszéd intézkedési tervét. Az MSZP, az Együtt és a Liberálisok intézkedési tervét pedig már áprilisban megfelelőnek találták - olvasható a közleményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!