A Jobbik nem ilyen csendrendeletet szeretne Szegeden

Belföld, 2018.04.24

A pénteki városi közgyűlés napirendi pontjai között szerepel a környezeti zaj és rezgés elleni védelem szabályozásáról szóló rendelet módosítása. A szabályozás szigorítaná a szórakozóhelyek, a rendezvények, illetve az otthoni szórakozás hangerejét.

A Jobbik nem tartja eléggé kidolgozottnak a rendelet módosítását, ugyanis az túlságosan szigorú a vendéglátóhelyekkel, a magánszemélyekkel, ugyanakkor a város saját rendezvényeit kiveszi a rendelet hatálya alól. Tíz óra után például már nem lehetne zenét szolgáltatni hétvégén sem, így a vendéglátósok valószínűleg fel fogják emelni a szavukat a rendeletmódosítás ellen. Tóth Péter, a Jobbik önkormányzati képviselője szerint a tervezetben hivatkozott lakossági igények nincsenek kifejtve részletesen. Nem mindegy például az, hogy valaki a Belvárosban lakik, vagy esetleg egy családi házas övezetben. Ez utóbbiak számára például maximum a szomszéd okozhat fejtörést, ha hangosan szórakozik éjszaka.

A város belsejében azonban fontos, hogy a mediterránná váló Szeged ne „némuljon el” a turisztikailag fontos tavaszi és nyári időszakokban sem este 10 óra után. A magánházas övezetekben pedig leginkább az a veszély fenyeget, hogy elkezdik egymást feljelenteni a szomszédok, mert ott is elég szubjektív, hogy mi zavarja a környék nyugalmát este 10 óra után. Tóth Péter szerint nincs átgondolva a koncepció, ráadásul a csendrendelet két kivételt megenged. A városi és állami rendezvények idején ugyanis tovább lehet hangoskodni, mint egyéb alkalmakkor.

Tóth jelezte, hogy az egyetemi hallgatói önkormányzat is észrevételeket tett már a készülődő tervezettel kapcsolatban. Ha ugyanis az úgynevezett „buli negyedben” megpróbálják szigorítani a zajszintre vonatkozó előírásokat, az nem csak a vendéglősöknek, de a diákoknak is fájni fog. A jobbikos képviselő szeretett volna módosító indítványt beadni, de mivel az illetékes jogi bizottság csak szerdán, két nappal a közgyűlés előtt ül össze, nincs elegendő ideje a dokumentum benyújtására. Ezért a képviselő bejelentette, kéri majd a közgyűlést, hogy ne vegye napirendre a zajrendelet módosítását. Nem megakadályozni akarja az előterjesztés elfogadását, de szerinte idő kell még ahhoz, hogy felmérjék a rendelet várható következményeit, illetve kikérjék az érintettek véleményét.     
(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!