A Közép Európai Club Pannonia Közhasznú Egyesület közleménye

Belföld, 2020.03.13

    Budapest, 2020. március 13., péntek (OS) - Megemlékezés március 15-ről és 56 hadbírósági pereinek áldozatairól a KEP 56-os Dialógus Bizottsága rendezvényén március 10-én.

A Himnusz elhangzása után Dr Czeglédi József a KEP és 56-os Dialógus Bizottsága elnöke méltatta 1848. március 15. jelentőségét. Rámutatott 1848 és 1956 szétválaszthatatlan kapcsolatára. Jánosi Zoltán professzor, a Magyar Napló főszerkesztője a költészetben talált párhuzamokat 1848 és 1956 között. Dr. Kahler Frigyes jogász betegsége miatt írásban küldte meg előadásának lényegét az 1957-58-as perek szervezeteiről. Ezt Czeglédi elnök felolvasta. Ezután bemutatta a 100 éve született Mecséri János ezredes életét és átvezette a programot dr. Marossy Endre hadtörténész, az 56-os Dialógus Bizottság alelnöke előadására. Ő az utóbbi években kiadott három és kéziratban már meglévő negyedik könyvét írta meg a katonai megtorló eljárások történetéről. Mecséri ezredes a Magyar Honvédség legjobban felszerelt 7. esztergomi gépesített hadosztályának volt a parancsnoka 1956-ban. Mecséri már szovjet fogságban volt, amikor katonái aratták a Magyar Honvédség - nemzetőrséggel közös - egyetlen győzelmét a szovjet intervenciósok ellen, november 4-én, a pesterzsébeti Jutadombnál. Mecséri Jánost és 10 társát koncepciós perben halálra ítélték, 1958. november 15-én hat társával együtt kivégezték. Czeglédi József elnök aktív, színvonalas vita után köszönte meg a telt házas Fórum jelenlévőinek érdeklődését az MTA Könyvtár tanácstermében. További inf: www.kepcp.hu

Kiadó: Közép Európai Club Pannonia Közhasznú Egyesület

-------------------------------------------------------------------


Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.

Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.

(c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!