A különböző fogbetegségek lehetséges tünetei

Belföld, 2021.01.26

A kérdésre nem egyszerű válaszolni, hiszen többféle fogat és szájat érintő betegség létezik, aleggyakoribbak pedig megelőzhetőek az alapvető szájhigiéniára történő odafigyeléssel.

Fog
A szájhigiénia megfelelő fenntartásához viszont elengedhetetlen a megfelelő elhelyezkedésű fogsor megléte, hiszen fogszabályozásra szorult fogsornak nem csak esztétikai jelentősége lehet. A fogbetegségek megelőzéséhez azt sem árt tudni, hogy milyen tüneteik lehetnek.

Sokkal nagyobb problémát jelent az a faktor, hogy mennyiben korlátoz minket a megfelelő száj és fogápolásban. A kör viszont bezárul, hiszen voltaképpen teljesen mindegy, hogy az odafigyelés hiánya vagy a nem megfelelő fogsor miatt nem tudjuk biztosítani magunknak a megfelelő szájhigiéniát: a baktériumok előbb-utóbb szaporodásnak fognak indulni és ez rengeteg kellemetlen problémát okozhat számunkra.

A leggyakoribb betegségek egyike a fogszuvasodás

Igen, nem csak a foggal és szájjal kapcsolatos betegségek között a leggyakoribb, hanem általánosan az. Az oka nem más, mint a baktériumok elszaporodása a szájban, amik az ételmaradékokból származó szénhidrátokból táplálkoznak. Ennek eredményeképpen savat termelnek, amik rontják a száj PH értékét, továbbá elősegítik a lepedék képződését. A fogaknak ez nagyon káros, a baktériumoknak viszont ideális körülményt jelent a további szaporodásra, ami mélyíti az ekkor már kialakulófélben levő fogszuvasodás mértékét. A fogszuvasodás kezdeti tüneteit sokkal inkább érezhetőek, mint láthatóak, hiszen kellemetlen, nem fogmosás után nem múló szájszagot okoznak.

A fogszuvasodás megelőzhető, illetve csökkenthető kevesebb erjeszthető szénhidrát (pl. alkohol) bevitelével és a szénhidrát tartalmú vagy savasító ételek mellőzésével. A savas ételek és italok könnyen képesek kivonni az ásványi anyagokat a fogakból és rontják a fogak regenerációs képességét.

A megfelelő mennyiségű fluorid tartalmú fogkrémek erősítik fogzománcot, így segítenek a fogszuvasodás elleni küzdelemben.

Nagyon kellemetlen betegség az ínygyulladás

A szájban természetes, hogy élnek vírusok, baktériumok és gombák, hiszen nagyon ideális körülmények uralkodnak ezen mikroorganizmusoknak. Ennek ellenére az egészséges száj nyálkahártyája védelmet nyújt a fogaknak az idő előtti rongálódástól. Az ínygyulladás a tinédzsereknek is egyötödét érinti, tehát a második leggyakoribb szájat és fogakat is érintő betegségről van szó. Tünetei elsősorban hidegre való érzékenység, később vérzés is lehet. Kezeletlenül pedig fogínysorvadáshoz vezet.

Kialakulásának oka elsősorban a nem megfelelő szájápolás és a lepedékek közvetlen a fogínnyel való érintkezése. A fogtisztításban segítenek a rosttartalmú ételek és a gyümölcsök (pl. alma) súroló hatásai.

A hiányzó fogakat pótolni kell, a beteg fogakat pedig mielőbb be kell tömni, vagy el kell távolítani. A kialakult gyulladást erősíti a dohányzás.

A fogkövet mindenkinek kezelnie kell

A fogkő mindenkit érint, de aki rendszeresen dohányzik vagy fogyaszt alkoholt, azt általában sokkal nagyobb mértékben! Nem titok, hogy az évenkénti fogászati szűrővizsgálatra mindenkinek el kéne látogatnia.

Ezen alkalmakkor a fogkő könnyen kezelhető. Jelenleg SZTK rendelésen mindenki számára évente egy fogkőleszedés ingyenes. A fogkő tünetei úgyszintén a rossz szájszag, a nyelvünkkel érzékelhető lepedék a fogakon és a látható elszíneződések.

A fogkő mellett a fogelszíneződés is igen gyakori probléma. Okai a dohányzás, vörösbor és kávé fogyasztás. Ezek együttes hatása képes maradandó elszíneződést is kiváltani, de ehhez társul a fogak elégtelen kalcium és fluoridfelvétele is

Szerencsére manapság már lehet olyan fogkrémeket és különböző készítményeket kapni, amik segítenek megakadályoznia fogelszíneződést, de a fogorvos is könnyen képes lehet kezelni a problémát, de a szódabikarbónával való fogmosás is segít kordában tartani a fogkövet és az elszíneződést.
(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!