A Kúria megsemmisítette egy parkolással kapcsolatos fővárosi rendelet egy részét

Belföld, 2020.06.26

A Kúria döntése értelmében nem léphet hatályba egy önkormányzati rendelet parkolás ellenőrzésével kapcsolatos részlete, amely azt határozta volna meg, hogy a kerületi önkormányzatok miként alkalmazhatnak parkolóőröket.

A Kúria önkormányzati tanácsának a legfőbb bírói fórum honlapján olvasható június 9-ei határozta felidézi, hogy Budapest Főváros Közgyűlése módosította a járművel várakozás rendjének egységes kialakításáról, a várakozás díjáról és az üzemképtelen járművek tárolásának szabályozásáról szóló parkolási rendeletét. E szerint a parkolás ellenőrzését csak a helyi önkormányzat, kizárólag e közszolgáltatási feladat ellátására alapított költségvetési szerv, 100 százalékos önkormányzati tulajdonban álló gazdasági társaság, továbbá e gazdasági társaság 100 százalékos tulajdonában álló gazdasági társaság, önkormányzati társulás, vagy közterület-felügyelet láthatja el, azaz ez a tevékenység nem adható vállalkozásba.

Budapest Főváros Kormányhivatala azonban februárban felhívta Budapest Főváros Közgyűlésének figyelmét arra, hogy az önkormányzati rendelet módosítása jogszabálysértő.

A kormányhivatal szerint a fővárosi közgyűlés a rendeletmódosítással megsértette az Alaptörvényt, továbbá a helyi önkormányzatokról, közúti közlekedésről és jogalkotásról szóló törvényeket. A parkolási közszolgáltatás ellátásának lehetséges formáit a jogalkotó az önkormányzati rendeletnél magasabb szintű jogszabályokban szabályozta, a fővárosi közgyűlés azonban túllépett rendeletalkotási felhatalmazásának keretein például azzal, hogy a parkolási közszolgáltatóval kapcsolatban kötelező előírásokat fogalmazott meg a parkolás üzemeltetést ellátó kerületi önkormányzatok számára.

A fővárosi önkormányzat ugyanakkor azzal érvelt az eljárásban, hogy a parkolási feltételrendszer kialakítása a főváros feladata, és ez kiterjed a parkolásüzemeltetés egyes feltételeinek szabályozására is. Továbbá a helyi közügyeket érinti a közterületi parkolás során a külső alvállalkozók igénybevételére vonatkozó tilalom, ezért ebben a vonatkozásban a magasabb szintű jogszabályokhoz képest kiegészítő, azokkal tételesen nem ellentétes helyi jogalkotásra a fővárosi közgyűlés rendelkezik hatáskörrel. A fővárosi önkormányzat szerint az önkormányzati rendelet parkolással összefüggő módosítása nem ütközik magasabb rendű jogszabályokba.

A Kúria Patyi András vezette önkormányzati tanácsa a fővárosi önkormányzattal szemben a kormányhivatal álláspontját osztotta és kimondta, hogy az önkormányzati rendelet módosításának vitatott részlete, mely július 1-jétől lett volna hatályos, nem lép életbe.

Indoklásában a Kúria többek között rámutatott arra, hogy a parkolásüzemeltetés a parkolási közszolgáltatás része, amely nem a fővárosi önkormányzat, hanem a kerületi önkormányzat feladata.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!