A kutak engedélyeztetési határidejének meghosszabbítását kéri a jövő nemzedékek szószólója

Belföld, 2018.10.12

Felhívjuk felhasználóink figyelmét, hogy a 11:48 órakor kiadott, A kutak engedélyeztetési határidejének meghosszabbítását kéri a jövő nemzedékek szószólója című anyagunk ötödik bekezdését - a közlő kérésének megfelően - pontosítjuk:



A törvény megsemmisítése után erre azonban csak pár hónapjuk maradt, aminek jelentős része ráadásul már le is telt - írta.

Felhívjuk tisztelt felhasználóink figyelmét, hogy a hitelesség érdekében a javításokat hajtsák végre a felhasznált anyagon!

PONTOSÍTOTT VÁLTOZAT - A kutak engedélyeztetési határidejének meghosszabbítását kéri a jövő nemzedékek szószólója

Budapest, 2018. október 12., péntek (MTI) - A jövő nemzedékek szószólója arra kéri a kormányt és az Országgyűlést, hogy haladéktalanul intézkedjen "az engedély nélkül létesített kutak bírságmentes engedélyeztetési határidejének ésszerű mértékű meghosszabbításáról" - tájékoztatta az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala pénteken az MTI-t.

A közleményben Bándi Gyula hangsúlyozta: célja nem a vízhasználók és az öntözés ellehetetlenítése, vagy számukra nehezen teljesíthető kötelezettségek előírása, hanem a vízkinccsel való tudatos, a jövő nemzedékek érdekeivel is számoló, felelős gazdálkodás lehetővé tétele.

A jövő nemzedékek szószólója ezért üdvözölte az Alkotmánybíróság határozatát, amely alaptörvény-ellenesnek minősítette és megsemmisítette az elfogadott, de ki még nem hirdetett törvénymódosítást. Az Alkotmánybíróság döntése azonban azzal a nem kívánt mellékhatással is járt, hogy megmaradt az a korábbi jogi helyzet, amely a kutak legalizálását csak 2018 év végéig teszi lehetővé - olvasható a közleményben.

Bándi Gyula kiemelte: a jogbiztonság fontos eleme, hogy az állampolgárokra és gazdálkodókra csak reális, teljesíthető határidővel lehet kötelezettséget róni. Ők a törvényalkotást övező viták alapján joggal számíthattak a kutak fennmaradásának engedélyeztetésére vonatkozó határidő akár jelentős meghosszabbítására - jegyezte meg.

A törvény megsemmisítése után erre azonban csak pár hónapjuk maradt, aminek jelentős része ráadásul már le is telt - írta.

A szószóló már korábban rámutatott: semmi sem kényszeríti az államot, hogy vízvédelmi terheit áthárítsa az állampolgárokra. A cél a vízvagyon és használatának pontos ismerete és nyomon követhetősége, de nem ellehetetleníteni kell a jogkövetés útjára térni kívánó kúthasználókat, hanem tiszta helyzet kialakításával a megfelelő mennyiségű és minőségű vízhez jutást kell hosszú távon garantálni - hangsúlyozta.

A szankciók helyett az átlagpolgár számára teljesíthető mértékű adminisztratív és pénzügyi terhekkel járó eljárásokat kell kidolgozni, amelyek jogkövetésre ösztönöznek. Csak ez teszi lehetővé egy átfogó kútkataszter létrehozását, amely a felelős állami vízgazdálkodás alapfeltétele - olvasható a közleményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!