A légi csapás után a földről is támadják majd a szúnyogokat

Belföld, 2021.06.17

Önmagában a szúnyogok biológiai gyérítése kevés, a kémiai védekezés továbbra is elengedhetetlen feltétele annak, hogy ne váljunk a vérszívók martalékává a nyári estéken – mondja Páli Attila, a Szemp Air Kft. vezetője.

Szúnyogirtás Nagykanizsán A szegedi szúnyogirtással megbízott cég kedden szórta meg először a vérszívók hadát.

Öt repülővel gyérítették a szúnyogokat kedden este Szeged területén. Páli Attila, a műveletet az önkormányzat megbízásából végrehajtó Szemp Air Kft. vezetője elmondta, hogy csak úgy hatásos a permetezés, ha egyszerre több helyen végzik el a feladatot. Arra a kérdésre, hogy mikor várható a következő irtás, annyit tudott válaszolni, hogy ez a megbízótól függ, így majd az önkormányzat jelzi, mikor kéri újra, hogy a levegőbe emelkedjenek a cég gépei.

Az önkormányzat pedig elsősorban a csípésszámlálók adatai alapján dönt arról, mikor rendel újra gyérítést a cégtől. Ezt a műveletet úgy kell elképzelni, hogy a város néhány frekventált helyén megnézik a szakemberek, hogy egy óra alatt mennyi csípést visznek véghez a szúnyogok, és ha ez a szám eléri az 55-60-at, akkor indokolt újabb légi csapást mérni a vérszívókra. Az általános gyakorlat szerint a turisztikai időszakban két hét szokott eltelni a légi irtások között – mondja Páli Attila.

Mivel most sok körülmény igencsak kedvezett a szúnyogok szaporodásának, elképzelhető, hogy az önkormányzat még legalább 4-5 irtást rendel meg a cégtől. Ezzel párhuzamosan persze zajlik a központi gyérítés is, hiszen az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság kapta meg ezt a feladatot, de mivel hatalmas területet kell lefednie a szervezetnek, helyben általában az önkormányzatok is rendelnek légi irtást. A légi gyérítést egyébként június 17-én, csütörtökön a földi kémiai szúnyoggyérítés követi, ami Szeged 731 hektáros területét érinti.

Fotó: Illusztráció
(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!