A lengyelországi Sosnowiecben megemlékezést tartottak a helyi gettó likvidálásának 75. évfordulóján

Belföld, 2018.08.01

Élők menetével emlékeztek meg szerdán a dél-lengyelországi Sosnowiecben a helyi gettó likvidálásának 75. évfordulójáról, és hasonló megemlékezést tartanak csütörtökön a szomszédos Bedzin városában is.

A sosnowieci stadion közlelében az Élők menetének résztvevői - köztük a külföldről is érkezett mintegy 200 túlélő, valamint a helyi hatóságok képviselői - megkoszorúztak egy, a városból az auschwitzi lágerbe deportált zsidók emlékére elhelyezett emléktáblát, majd átvonultak a sosnowieci pályaudvarra, ahol egy másik emléktáblát avattak fel.

A második világháború előtt Sosnowiecben és Bedzinben népes zsidó közösség élt. A megszálló németek itt létesítették a felső-sziléziai bányavidékkel határos Zaglebie Dabrowskie ipari régió két legnagyobb gettóját.

A gettók likvidálását a nácik 1943. augusztus 1-jén indították el. Az eredetileg négy napra tervezett, 800 német rendőr bevetésével végzett akció a zsidó lakosság ellenállása miatt 2 és fél hétig tartott.

A gettók lakóinak egy része ugyanis elrejtőzött a gettó területén kialakított búvóhelyeken, 20 fiatal zsidó pedig fegyveres ellenállásba kezdett, melynek leverése három napig tartott.

Történészek szerint 1943 augusztusának első felében a bedzini és a sosnowieci gettóból mintegy 32 ezer embert deportáltak Auschwitzba. Menekülési kísérlet közben 400 zsidót öltek meg. A náci német haláltábor gázkamráiban a deportáltak 80 százalékát azonnal meggyilkolták.

Összességében a Zaglebie Dabrowskie vidékéről 1942 májusa és 1944 júliusa között mintegy 60 ezer zsidót deportáltak az auschwitzi haláltáborba.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!