A Maghar Akadémia közleménye

Belföld, 2018.10.18

    Budapest, 2018. október 18., csütörtök (OS) - Hazám a hontalanságban címmel Burián László esperesről készülő dokumentumfilmből ünnepi hangverseny keretében a hét végén kerül bemutatásra az életrajzi filmből készült filmelőzetes. A filmet a Pannoniay FilmStudio Hungary 2011 Kft. készíti Az esperes atya emlékére megrendezésre kerülő rendezvény fővédnöke dr. Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, védnöke Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár, Emberi Erőforrások Minisztériuma és Ugron Imre a Mindszenty Alapítvány társelnöke, a Szuverén Máltai Lovagrend magyarországi nagykövete.

Életének 92. esztendejében, 2014-ben elhunyt esperes plébános töretlenül hitt Prohászka Ottokár "Hiszek a szeretet végső győzelmében" jelmondatában. Az atyát hívei körében mind szlovák, mind magyar részről nagy tisztelt övezte. Mindenkihez anyanyelvén beszélt. Katolikus papként mindig kiállt a szlovákiai magyarokért. 1947-ben püspöki engedéllyel Csehországba utazott, hogy a deportált magyarok lelkipásztora legyen. "Az első szép papi élményem szlovák hívekhez köt" - mesélte egy alkalommal A készülő film az esperes atya példa értékű életútját kívánja dokumentálni, élete minden állomását végigjárva barátai, ismerősei szemén keresztül. Megismerteti a nézőkkel munkásságát, mindennapjait, ezáltal méltón megőrizve az utókor számára egy olyan ember cselekedeteit, akinek nem jelentett gondot a történelmi igazságtalanságoktól terhelt nemzetek és egyének közötti ellentétek felett híddá, kapcsolattá válni. A filmet külföldön is bemutatják.

Kiadó: Maghar Akadémia

-------------------------------------------------------------------


Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.

Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.

(c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!