A magyar-román-szerb hármas határnál megnyitandó magyar-román határátkelőről fogadtak el törvényt Romániában

Belföld, 2020.05.27

A magyar-román-szerb hármas határnál, Kübekháza és Óbéb (Beba Veche) között megnyitandó magyar-román közúti határátkelőről fogadott el törvényt szerdán a bukaresti képviselőház.

A jogszabály előírja, hogy a román kormány diplomáciai tárgyalásokat kezdjen Magyarországgal az új nemzetközi határátkelőhely létrehozásáról. A nagy többséggel elfogadott, kihirdetésre váró jogszabály indoklása szerint a határátkelő létesítése a Románia, Magyarország és Szerbia közötti gazdasági, kulturális, oktatási együttműködést segítené, hozzájárulna a munkaerő szabad áramlásához, és megkönnyítené a határok által mesterségesen elválasztott családok tagjai közötti kapcsolattartást.

A törvényjavaslatot kezdeményező honatyák arra is felhívták a figyelmet, hogy egy állandó határátkelő működtetése visszaszoríthatja az illegális migrációt, és a jelenlegi 85-ről 22 kilométerre csökkentené az utat Óbéb és a térség legfontosabb városa, Szeged között.

A magyar-román-szerb hármas határnál - a Triplex Confinium határkőnél - több ízben szerveztek már néhány napos ideiglenes határnyitást az utóbbi két évtizedben a Duna-Maros-Körös-Tisza (DMKT) Eurorégióban részt vevő önkormányzatok.

A magyarországi Kübekháza és a szerbiai Rábé között már megnyílt az állandó határátkelőhely, amelyet tavaly októberben avatott fel Szijjártó Péter magyar és Ivica Dacic szerb külügyminiszter.

A jövő évben a DMKT Eurorégió két nagyvárosa - Temesvár és Újvidék - is Európa kulturális fővárosa lesz.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!