A Nők a Balatonért Egyesület közleménye

Belföld, 2018.08.05

(OS) - Közmeghallgatások a Balaton szabályozási szintjének emeléséről

Az elmúlt két hétben a Veszprémi járási kormányhivatal hat balatoni településen (Füreden, Badacsonytomajban, Keszthelyen, Fonyódon, Földváron és Siófokon) tartott közmeghallgatást az Országos Vízügyi Főigazgatóság egyik KEHOP programja keretében készült környezeti hatástanulmányról, melyben a jelenlegi 110 centiméteres szabályozási szint 10 centiméterrel történő emelését vizsgálták. A tanulmány készítői nem találtak környezetvédelmi szempontból kizáró okot.

A NABE üdvözli az eredményt. Annál is inkább, mert a szabályozási szint emelését elsőként egyesületünk javasolta már a 2000-es évek elején, hogy megelőzhető legyen a 2000-2004 időszakban kialakult alacsony vízszint. Már az első vízgyűjtő-gazdálkodási terv vitáiban szorgalmaztuk, hogy betonműtárgyak építése helyett, hagyják meg a természet önszabályozó mechanizmusának működését. A Balaton szép és fontos példáját mutatta az "öngyógyításnak": a 2003-ra kialakult alacsony vízszintet már 2005-re kijavította a természet. Egyúttal a széles nyilvánosság szembesült azzal, hogy egy környezeti probléma esetén nem kell azonnal költséges műszaki beavatkozások terveit - a Balaton esetén például a Rábából vagy a Drávából történő vízpótlás - egyedüli lehetőségként beállítani.

A meghallgatásokon kevesen voltak. Ebben valószínűleg szerepe volt a vitára bocsátott tanulmány több száz oldalas terjedelmének, amit az állampolgárok nem, vagy csak nagyon nehezen tudnak áttekinteni.

Kiadó: Nők a Balatonért Egyesület

-------------------------------------------------------------------


Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.

Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.

(c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!