A nyerő diák önéletrajz titka

Belföld, 2022.01.26

Egyre több egyetemista próbál meg diákmunkát vállalni annak érdekében, hogy rálépjen az anyagi függetlenség útjára, és segítsen szüleinek a költségek kifizetésében.

Könyvek A diákmunka megtalálása azonban nem olyan egyszerű. Jelenleg Magyarországon a diákok 29 százaléka dolgozik diákmunkásként, viszont a kormány nagy erőkkel dolgozik azon, hogy ez a szám magasabb legyen.

Amennyiben plusz pénzre vagy egy kis tapasztalatra van szükséged, akkor ideje szétnézni a diákszövetkezetek weboldalain, és megtalálni a legjobb gyakornoki munkát!

Hogyan szerezz munkát diákként?

Diákként is ugyanúgy, egy akár többkörös jelentkezési procedúrán kell átmenned. Ehhez az első lépés, hogy elkészíted az önéletrajzodat. Az önéletrajz egy egy oldalas, Word vagy PDF formátumú dokumentum, amiben az alábbi szekciók szerepelnek:

● Személyes adatok, elérhetőség
● Karriercél meghatározás
● Szakmai tapasztalat, munkatapasztalat
● Tanulmányok
● Készségek, képességek
● Nyelvismeret

Az önéletrajz legyen összeszedett, átfogó és részletes, de éppen annyira, hogy még így is könnyen olvasható maradjon.

Mit írj az önéletrajzba?

A diák önéletrajzba természetesen ugyanúgy szükséges a fotó csatolása, amely egy évnél nem régebbi és professzionális. Az adataid helyessége kiemelt fontosságú, így többször is
olvasd át azokat. A szakmai tapasztalatot esetleg ki is hagyhatod, ha még nincs, ha viszont van, akár bolti eladói is, mindenképp kerüljön bele. Ennek oka, hogy így bebizonyíthatod, hogy felelősségteljes vagy.

A tanulmányok során nem elég az iskola nevét, szak nevét, kezdés és a végzés évét felsorolni. Lehetőleg néhány bulletpontban sorold fel azt is, hogy milyen, a megpályázott pozícióhoz kapcsolódó főbb tárgyaid vannak. Emellett pedig, ha a HÖK tagja vagy, nyugodtan kerüljön bele az is. Tudd, hogy ezt a részt kell kidomborítanod, hiszen még nincs vagy nincs elegendő szakmai tapasztalatod.

A nyelvismeret esetén mindig arra törekedj, hogy a szintet is megadd, ne csak a nyelvet, ugyanis így kap teljes képet a HR-es arról, hogy milyen nyelvtudással rendelkezel. A mindent eldöntő szekció - a karriercél meghatározás A legnagyobb kihívást a karriercél meghatározás jelenti. Ez egy mindössze 3-5 mondat hosszúságú leírás, amibe ezeket tudod szakmai tapasztalat híján beleírni:

● Készségek, képességek

A készségek és képességek azok a szakmai ismeretek vagy tulajdonságaid, amelyek jellemeznek téged. Előbbiekre a tanulmányaid során tehetsz szert, utóbbiak pedig inkább fejleszthetők, de nehezen alakíthatók ki. Az, hogy egy-egy pozíció során pontosan milyen képességekre van szükség, az mindig megtalálható az álláshirdetésben. Ilyen például az, hogy “gyorsan tanul”, “önálló munkavégzés”, “csapatjátékos”. Minél többet (természetesen csak olyanokat, amelyek igazak rád) csempéssz bele az önéletrajzodba.

● Tanulmányi eredmény vagy kiemelkedő teljesítmény

Amennyiben a tanulmányi átlagod 4. 0 felett volt, kerüljön bele az önéletrajzba. Emellett, ha például TDK, OTDK versenyen indultál, vagy a HÖK tagja vagy, akkor az se maradjon ki.

● Tantárgyak

A tantárgyak megnevezése azért fontos, mert ezzel is bizonyítod, hogy a kívánt szaktudással rendelkezel.

● Motiváció, célok

Írj arról röviden, hogy miért pont erre a munkára jelentkezel, és mi a hosszútávú célod. A cél ne legyen túl személyes, illetve elvárásokat se sorolj fel, mint például hogy szeretnéd, ha a későbbiekben felvennének alkalmazottként is dolgozni.

Példa karriercél meghatározásra

Célom
Szorgalmas, precíz és megbízható vagyok, harmadéves az ELTE programtervező informatikus szakán. Olyan munkahelyet keresek, ahol kamatoztathatom a Java, C# és HTML programozási nyelvtudásomat, valamint az önállóságot. Az egyetemen kiváló teljesítményt nyújtottam számítógép architektúrák és a programozási nyelvek területén, emellett egy már terveztem egy pénzügyi applikációt is.

Ezekkel a tippekkel és trükkökkel biztosan te is hamar megtalálod álmaid állását! Járj nyitott szemmel, és maradj pozitív, hiszen ezzel teheted a legjobb első benyomást a leendő munkáltatódra!
(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!