A pajzsmirigy-alulműködés lelki okai

Belföld, 2019.11.22

A pajzsmirigy-alulműködés az a betegség, mely kialakulásának több oka is lehetséges. Mivel rengeteg embert érint, érdemes megismerjük az ezerarcú pajzsmirigy betegség okait.

Pajzsmirigy A pajzsmirigy hormonjainak elégtelen termelődését többnyire jódhiány okozza, mivel a pajzsmirigynek a hormontermeléshez jódra van szüksége. Amennyiben a táplálékkal a szervezetbe bevitt jód mennyisége nem elegendő, a betegség kialakulásának kockázata jelentősen megnő. Pajzsmirigy-alulműködés kialakulhat továbbá egy korábbi kezelés hatására, hormontartalmú gyógyszerek szedésének következményeként, továbbá autoimmun folyamat vagy hosszan tartó krónikus gyulladás eredményeként.

Miért felel a pajzsmirigy?
 
A pajzsmirigy a légcső előtt elhelyezkedő mirigyünk. Feladata a pajzsmirigy hormon termelése, mely a szervezetünk minden jelentősebb funkciójára hatással van. Többek közt szerepet játszik az anyagcsere szabályozásában, az agyi és a szexuális működésben és a növekedésben, szinte nincs is olyan szervünk, melynek funkcióját ne befolyásolná a pajzsmirigy működése.

Éppen e sokrétű funkció miatt nem egyszerű azonosítani a tüneteket, ha probléma lép fel a működésében, ezért kiemelten fontos, hogy a diagnosztizálást mindenképp szakemberre bízzuk, aki a pajzsmirigy labor és ultrahang vizsgálata során pontos képet tud alkotni a betegségünkről.
 
Mit jelent, ha a pajzsmirigy alulműködik, és mik a tünetei?
 
A pajzsmirigy alulműködése az egyik leggyakrabban előforduló betegség, nehéz felismerhetősége miatt azonban sokan sajnos későn fordulnak vele orvoshoz. Ebben az esetben arról van szó, hogy a szerv kevés pajzsmirigyhormont termel, és mivel ennek a hormonnak a jelenléte nagyban befolyásolja a szervezetünk működését, ezért különféle tünetek jelennek meg.

A betegség általában enyhe tünetekkel kezdődik, és sokáig lappang. Viszonylag könnyen összekeverhető a depresszióval, hiszen leginkább rossz közérzetet, ingerlékenységet, fáradékonyságot, levertséget, gyengeséget, memóriazavart okoz, de olyan testi tünetek is megjelenhetnek, mint a hajhullás, a hízás, a bőrszárazság vagy az arcpuffadás.

Fontos, hogy mégha megszokottnak is tűnik néhány tünet, inkább keressük fel az orvosunkat, aki beutalhat vérvételre gyanakvás esetén, mert a nem időben kezelt pajzsmirigy-alulműködés súlyossá is válhat.
 
Amikor a lélek betegsége a pajzsmirigy-alulműködés
 
Az orvostudomány is egyre inkább felismeri és elismeri, hogy bizony a lélek is képes megbetegíteni a testet. Amikor túlfeszítjük a húrt, és felgyülemlenek bennünk az olyan negatív érzések, mint a düh, a frusztráltság és a keserűség, a szervezetünk riadót fúj. Ekkor lelassulnak az anyagcsere-folyamatok, megnövekszik a pajzsmirigy, és lassan megjelennek a különféle betegségek.

Rendkívül fontos a mentális és a fizikai egészségünk miatt is, hogy tudjunk visszavonulót fújni, tartsunk rendszeresen önvizsgálatot, és nézzünk szembe a gondjainkkal. Segíthet, ha újra kitűzünk kisebb-nagyobb célokat, megtaláljuk életünk értelmét, és ha ez nem megy egyedül, ne féljünk igénybe venni szakember segítségét.
 
Ha szeretnél többet megtudni a pajzsmirigy-alulműködésről, keresd fel az Intima.hu weboldalát, ahol további hasznos információ található a témával kapcsolatban.

(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!