A szakszervezet nem politikai, hanem jogi úton próbálja segíteni Orbán Hedviget

Belföld, 2022.01.09

Ellentmondásos hírek jelentek meg a sajtóban azzal kapcsolatban, hogy a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete milyen lépésekre készül Orbán Hedvig ügyében.

Szent-Györgyi Albert Agóra Mint ismert, a Szent-Györgyi Albert Agóra vezetője helyett az összevont szegedi művelődési házak élére a siklósi várszínház egykori vezetőjét választotta a közgyűlés, pedig a hírek szerint Balázs Csaba pályázata nem felelt meg a pályázati kiírásban foglaltaknak.

Mint arról korábban beszámoltunk, korábban demonstrációt helyezett kilátásba a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete, mivel az érdekvédelmi szervezet szerint a komoly eljárási hibák miatt nem a 30 éve a pályán lévő, jól ismert és szakmai körökben is elismert Orbán Hedviget választotta a szegedi városi közgyűlés a most összevont művelődési házak élére, hanem egy olyan pályázót, akinek a közművelődési végzettsége sincs meg. A demonstráció végül elmaradt, viszont Kiss Ernő, a szakszervezet megyei elnöke jelezte, hogy egy jogi megoldást tartanának leginkább elfogadhatónak. Ez pénteken, a Fidesz-KDNP frakciója által összehívott rendkívüli közgyűlés idején még kristályosodott ki teljesen, de mostanra elég egyértelmű állásfoglalást készített a KKDSZ. Kiss Ernő szerkesztőségünkhöz eljuttatott egy közleményt, amely előrevetíti, milyen lépések várhatók a közeljövőben Orbán Hedvig ügyében. A szöveget az alábbiakban szó szerint közöljük: „Szó sincs arról, hogy a KKDSZ vagy a szakma, különösen a szegediek belenyugodtak volna a törvénytelen döntésbe. Ellenkezőleg. A KKDSZ nem politikai, hanem a jogi úton folytatja az ellenállást! Megbízott jogi képviselője várhatóan előbb peren kívüli egyességgel akarja elérni a törvénysértő döntés érvénytelenítését és Orbán Hédi érvényes pályázatának elfogadását. Ha ez békésen nem sikerül, akkor lehetséges, hogy bírósági perrel érvényteleníti a rossz képviselő-testületi döntést.

A városi jegyző ugyanis nem tartotta be a kulturális alaptörvényt, sőt, az Alkotmánybíróság tiltása ellenére, tehát érvénytelenül, saját szája íze szerint próbálta értelmezni a törvényi szabályokat. A KKDSZ nem hagyja cserben sem a kiváló szakembert, a szegediek egyértelmű nagyrabecsülését kivívó Orbán Hédit, sem a szakma jogosan, megalapozottan, a törvény erejével is védett érdekét: azt, hogy az évtizedeken át végzett kiváló, sikeres közösségi munka becsülete elsődleges, minden politikai szándék felett áll. "
(Webrádió)

Címkék

Szent-Györgyi Albert Agóra Orbán Hedvig Kiss Ernő
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!