A számok is azt mutatják, hogy a forróság próbára tesz bennünket az idei nyáron

Belföld, 2021.07.29

Valószínűleg 1901, a hivatalos mérések megkezdése óta a legmelegebb hónap lesz az idei július Szegeden. Tóth Béla időjáráskutató szerint országosan is rekordok sokasága dőlhet meg a hónap végén.

Hőségriasztást rendelt el az országos tisztifőorvos
Július 28-án 38,1 fok maximális hőmérsékletet mértek a szegedi meteorológiai állomáson. Ez rekordnak számít hiszen 1946-ban mérték eddig a legmagasabb hőmérsékletet ezen a napon. Akkor 37, 5 fok volt ez az érték, tehát több mint fél fokkal döntötte meg az eddigi rekordot a szerdai nap. A napi középhőmérséklet is igen magas volt, ez az érték tegnap 28,8 fok volt.

Tóth Béla szerint igen jó esély van rá, hogy az utóbbi 70 évet figyelembe véve a legmagasabb középértékkel rendelkező legyen az idei július. Ezt a rekordot eddig az 1992-es augusztus tartotta 24,9 fokkal, de ez valószínűleg meg fog dőlni, hiszen most tartunk 25,1 foknál, és a hónapból hátralévő két nap is igen forrónak ígérkezik. Napi középhőmérsékletek esetében egyébként az eddigi csúcstartó július 14-e, amikor ez az érték 30,2 fok volt. Jó hír viszont, hogy várhatóan hétfőn némi lehűlés várható, és a levegő is kissé felfrissül. Ettől még jó esély van, rá, hogy az idei nyár legyen az utóbbi 70 év legforróbbika mind Szegeden, mind országosan.
(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!