A szegedi ingatlanok drágák a megyén belül

Belföld, 2022.01.22

Szegeden 2021 végén az egyes lakóingatlan-típusok átlagos négyzetméter árát elnézve egyik sem mondható éppen alacsonynak.

Lakóingatlanok átlagára Szegeden és a megyében Ha a megyei szinthez viszonyítjuk őket, akkor pedig kimondottan drágának számítanak. Az ár-olló ráadásul az idő előrehaladtával csak egyre nagyobbra nyílik szét.

Szegeden továbbra is a téglalakások a legdrágábbak

Bár városunkban nagyobb léptékben emelkedtek a családi házak és panellakások átlagos árai az elmúlt egy évben, még mindig a téglalakások vezetnék, ráadásul nem is kevéssel. Pontosabban a szegedi házak és panelek 2021-ben éves szinten átlag 15-30 százalékot drágultak, míg a téglaépítéses lakások még a 10 százalékos áremelkedést sem érték el. Milyen átlagos négyzetméter árakkal számolhatnak mindezek után a vásárlók? A téglalakások az év negyedik negyedévére magabiztosan átlépték a fél millió forintos átlag négyzetméter árat. A családi házak megközelítették ezt a határt, míg a panelek még inkább a 400 ezer Ft/m2-hez vannak közelebb.

A szegedi ingatlanárak sokkalta magasabbnak mutatkoznak, mint ami a megyében tapasztalható. Így mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk azoknak, akik itt szeretnénk akár házat, akár lakást vásárolni.

Jövőre tovább emelkedhetnek az ingatlanárak

A szakértők 2022-ben mérsékelten emelkedő tendenciát várnak az ingatlanáraktól. Ezt támasztja alá az építőipari anyagárak további növelése, hiszen januártól még 20% rakódik 2021 záró alapanyagárira. Ez az emelés pedig az ingatlanpiacra is hatást fog gyakorolni. Már csak az a kérdés, hogy hogyan fog alakulni a kereslet és kínálat viszonya, meddig fog tartani az az állami támogatások népszerűsége, valamint meddig lesz szerves életünk része a koronavírus járvány.

A szegedi albérletárak még az év végére sem ugrottak meg

Az év elején annyira óvatosan lépkedtek felfelé a szegedi albérletek átlagos bérleti díjai, hogy úgy tűnt nem is lesznek számottevő változások. Azért egy mérsékelt áremelkedés még így is végbe tudott menni. Meglepetésünkre az egyetemi élet beindulásával csökkenni kezdtek az albérletárak. Azóta pedig egy adott árszínvonal körül mozognak. Összességében a Szegeden kiadásra kínált lakások átlag 5%-ot drágultak a 2021-es esztendő alatt.

Tavaly örülhettek a bérlők, hiszen szemmel láthatóan csökkentek a bérleti díjak. 2022-ben sajnálatukra már nem fognak megzuhanni az albérletpiaci árak, sokkal inkább folytatódnak majd a jelenlegi trendek. Sőt, egyes szakértők nagyobb mértékű drágulásra is számítanak idén.
(Webrádió)

Galériánk

Lakóingatlanok átlagára Szegeden és a megyében Lakóingatlanok átlagára Szegeden és a megyében
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!