A szegedi lakáspiaci árak stagnálnak, míg az albérleti díjak az egekbe szöknek

Belföld, 2021.10.10

Idén a koronavírus harmadik hullámának sikerült lelassítania a szegedi lakóingatlanok árának emelkedését. Az albérleti díjakat pedig hiába csökkentette, mivel február óta ismét folyamatosan dráguló tendencia jellemzi őket.

Kárász utca Hogy mindez milyen árakat takar, mi áll a folyamatok hátterében és mit várhatunk a jövőben, az ingatlannet.hu mutatja be saját statisztikai adatait felhasználva.

Idén eddig nem sokat változtak a szegedi lakásárak

A lakáspiacot általában érdemes lebontani a téglaépítéses típusokra és a panelekre. A panelek általában alacsonyabb áron érhetők el, mint a téglalakások és lassabb ütemben is drágulnak. Idén azonban a panelek már 10%-os áremelkedés tudhatnak maguk mögött, míg a téglaépítésű lakások átlagára alig 1%-kal növekedett, inkább csak stagnálásnak nevezhetjük.

A téglalakások eddig egész évben végig fél millió forintos átlagos négyzetméter áron futottak a piacon. A panellakások átlag kínálati ára pedig egy viszonylag tág, 380-420 ezer Ft/m2-es tartományban mozgott.

A közeljövőben nagy valószínűséggel hasonló görbéket ábrázolhatunk majd. A szegedi lakáspiaci kínálatban az árak leginkább a stagnáló fázisban fognak maradni, de előfordulhat áremelkedés és árcsökkenés is. Ez utóbbi esetekben azonban a változás – ahogy eddig is, úgy ezután is – nem lesz drasztikus.

Egyre drágábbak az albérletek Szegeden

A lakáspiaccal ellentétben az albérletpiaci árak tekintetében igencsak mozgalmasnak bizonyult az év első nyolc hónapja. Kezdetben még úgy tűnt, hogy a Szegeden kiadásra kínált lakások átlagára zuhanásnak indul, aztán nagy meglepetésünkre meredeken felfelé ívelő tendenciát rajzoltak le. Konkrétabban, a szegedi albérletek januári 2000 Ft/m 2 -es átlag kínálati ára februárra az 1900 Ft/m2 felé vette az irányt, aztán folyamatos drágulás következtében májusban már 2100 Ft/m2-t is
meghaladták. Bár a nyári időszakban beálltak erre a szintre, a jövőben valószínűleg újabb drágulással kell számolniuk a bérlőknek.

Újra a lakások lehetnek a slágerek

A karantén-hatás a külvárosi és vidéki családi házaknak kedvez, de a rozsdaövezeti beruházások és a lakásépítési támogatások a belvárosi lakáspiac malmára hajtják a vizet. Közülük is a téglalakások örvendhetnek nagyobb népszerűségnek, annak ellenére, hogy jóval magasabb árszínvonalon mozognak, mint a panelek.

Ennek egyik oka lehet, hogy befektetési célból jobb választásnak tűnhetnek a téglaépítéses típusok, mivel könnyebb őket kiadni. Mindenesetre érdemes olyan lakás mellett letenni a voksunkat, amelyek tágas terekkel és erkéllyel, esetleg dolgozószobával rendelkeznek. A bezártság után ugyanis ezek az elsődleges szempontok közé kerültek a vásárlók és a bérlők szemszögéből is.

Fotó: Illusztráció
(Webrádió)

Galériánk

Kárász utca Kárász utca Kárász utca
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!