A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közleménye

Belföld, 2018.01.23

(OS) - A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság jelenleg tizenkilenc veszélyes vegyi ipari üzem körzetében üzemeltet országos kiterjedésű meteorológiai és vegyi monitoring, valamint lakossági (a továbbiakban MoLaRi) riasztórendszert.

A mostani beruházás a MoLaRi-rendszer további végpontokkal történő bővítését teszi lehetővé, emellett tizenegy üzemet érintően egy újabb, úgynevezett MoLaRi II-rendszer épül ki. A beruházás részeként a már meglévő riasztórendszerek egy platformra kerülnek.

A MoLaRi II-rendszer kiépítésével nagy mértékben erősíthető a lakosság biztonsága olyan üzemek környezetében, amelyek működése kockázatot jelent a környéken élőkre nézve, a rendszer ugyanis idejében észleli, ha mérgező vagy robbanásveszélyes gázok kerülnek a környezetbe. A fejlesztés növeli a lakosság biztonságát és a rendelkezésre álló erőforrások optimalizását is elősegíti.

A különböző riasztórendszerek egy platformra helyezése komoly előnyt jelent a szervezet számára. A lakossági tájékoztató rendszerek egy platformról történő vezérlése egyszerűbb és rövidebb folyamatsorok kialakítását teszi lehetővé, ami a lakosság tájékoztatását hatékonyabbá teszi.

Bővül a radiológiai távmérő-hálózat is, ezáltal javul a lefedettség is hazánkban, az országos háttérsugárzási adatok folyamatos, megbízható és korszerű nyomon követésével pedig az országos nukleáris korai riasztási rendszer válik hatékonyabbá.

A KEHOP-1.6.0-15-2016-00009 azonosítószámú projekt támogatási összege 4 milliárd 800 millió forint.


Kiadó: BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

-------------------------------------------------------------------


Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.

Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.

(c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!