A Fidesz-székház előtt tüntetett a Jobbik

Belföld, 2017.12.15

A "kiépülő orbáni diktatúra" és az Állami Számvevőszéknek (ÁSZ) a Jobbikot "ellehetetlenítő" büntetése ellen tiltakozott a Jobbik Budapesten, a Fidesz székháza előtt pénteken.

A Jobbik tüntetése Budapesten A fáklyás demonstráción Vona Gábor, a párt elnöke a Jobbik szimpatizánsai mellett mindazokat, így más pártok és civil szervezetek képviselőit is köszöntötte, akik azért vesznek részt a rendezvényen, hogy kiálljanak a magyar demokrácia mellett.

Ugyan különbözőképpen gondolkodnak a világról, ám összeköti őket a szabadság szeretete. Ugyanis, miközben történelmünket megannyi széthúzás jellemezte, amikor veszélybe került a szabadság, mindig képesek voltunk az összefogásra - tette hozzá.

Úgy vélekedett: ezért sem véletlen, hogy Orbán Viktor miniszterelnök mindig a szabadságharcost imitálja, "miközben ócska, sunyi, aljas tolvajként ellopja a szabadságunkat".

De mi nem leszünk "sem tatárnak, sem töröknek, sem németnek, sem orosznak, sem Orbán Viktornak a szolgái" - fogalmazott Vona Gábor.

Közlése szerint a nemzeti együttműködés rendszerében először a közpénzek veszítik el közpénzjellegüket, majd a szabad sajtó a szabadságát, a független civil szervezetek a függetlenségüket, most pedig a pártok, először a Jobbik, a legerősebb ellenzéki párt felszámolására törnek.

Az ÁSZ büntetése mögött a "demokrácia halálra ítélése sejlik", miközben Orbán Viktort semmi nem érdekli, csak a hatalom és a foci - mondta a politikus.

Hangsúlyozta: tévedtek, amikor azt hitték, hogy Európa szívében és az Európai Unióban nem térhet vissza a diktatúra, ám a demonstráció történelmi fordulópontot jelent, mert sok, különbözőképpen gondolkodó embert össze tudott hozni, akik szerint a 21. századi Magyarország csak összefogással építhető fel.

Egyben a demonstráció résztvevői megmutatták, hogy nem félnek. Aki fél, az Orbán Viktor, a kétségbeesetten kapkodó diktátor, "aki derékig süppedt a lopott pénzbe" - mondta Vona Gábor.

Nyikos László, az ÁSZ egykori alelnöke azt mondta, szégyellnie kell, hogy tizenkét évig a számvevőszék egyik vezetőjeként dolgozott, a szervezet ugyanis elvesztette hitelét, Domokos László elnök pedig eljátszotta annak reputációját.

Szavai szerint az ÁSZ negligálta a nemzetközi szakmai szabályokat, és a pártpolitikai küzdelmek mezejére lépett, a fenyegetést, a félelmet helyezte eszköztárába. Hozzátette: Domokos Lászlónak le kell mondania.

A tüntetésen ezer-ezerötszázan vettek részt, köztük Juhász Péter, az Együtt elnöke és Fekete-Győr András, a Momentum vezetője. A résztvevők jobbikos, nemzeti színű és EU-s zászlókat, valamint fáklyákat emeltek a magasba.

Többen transzparenseket tartottak, az egyikre azt írták: "A frÁSZt hozzátok az országra!"

A tömeg a többi között azt skandálta, hogy "Orbán, takarodj, vidd az összes haverod!", valamint "Nem leszünk Moszkva!"

Az ÁSZ december 6-án közölte: vizsgálata szerint az idei év első fél évében a Jobbik 331 millió 660 ezer forint összegben tiltott támogatást fogadott el.

A törvény arról rendelkezik, hogy a tiltott támogatás mértékét az ÁSZ állapítja meg, amelyet a párt a számvevőszék felhívásától számított tizenöt napon belül köteles befizetni a központi költségvetésnek. Emellett a párt központi költségvetésből juttatott támogatását a Magyar Államkincstár az ÁSZ által megállapított összeggel csökkenti.

(FOTÓ)
(MTI)

Galériánk

A Jobbik tüntetése Budapesten A Jobbik tüntetése Budapesten A Jobbik tüntetése Budapesten A Jobbik tüntetése Budapesten
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!