A gyermekvédelmi intézmények felmérést kérte Székely László ombudsman

Belföld, 2017.12.14

A gyermekvédelmi szolgálatok felmérését és további intézkedéseket kért Balog Zoltántól, az Emberi erőforrások Minisztériuma vezetőjétől Székely László, az alapvető jogok biztosa, miután legfrissebb vizsgálatából kiderült: a gyermekvédelmi szakellátásba kerülő gyermekek közül minden harmadikat továbbra is anyagi helyzete miatt emelik ki a családjából.

A biztos hivatala által csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint Székely László hivatalból indított vizsgálatot azért, hogy kiderüljön, gyermekvédelmi szakellátásba vétellel kapcsolatos hatósági eljárások során miként érvényesülnek a Gyermekjogi Egyezményben foglalt garanciák. A vizsgálatot Budapesten, Borsod-Abaúj-Zemplén, Nógrád, Pest és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében végezték el.

A vizsgálat rámutatott, hogy a legtöbb gyereket annak ellenére, hogy ezt nem szabadna, továbbra is anyagi helyzete miatt emelnek ki a családjából. Ez a gyakorlat nem egyeztethető össze a Gyermekjogi Egyezményben rögzített kötelezettségekkel, és súlyosan sérti az érintett és kiszolgáltatott gyermekek családban való nevelkedéshez, védelemhez és gondoskodáshoz fűződő jogát.

Székely László ombudsman megállapította, hogy korábbi vizsgálatait követően nem történt valódi előrelépés, pozitív változás a gyermekek átmeneti gondozása területén. A gyermekvédelmi törvény előírja ugyan, hogy az átmeneti gondozást elsősorban helyettes szülőnél kell biztosítani, az alapjogi biztos kérdéseire válaszoló szakemberek azonban súlyos problémaként említették, hogy a szükségeshez képest elenyésző számban vannak az ilyen átmeneti gondozást nyújtó helyettes szülők. További problémák forrása az önkormányzati és szociális bérlakások hiánya.

Az ombudsman mindebből arra a következtetésre jutott, hogy pusztán a gyermekjóléti alapellátás eszközeivel, illetve csak a pénzbeli támogatások növelésével nem előzhető meg a gyermekek anyagi okokból történő kiemelése. Hangsúlyozta, hogy összehangolt szociálpolitikai intézkedésekkel lehet érvényesíteni a gyermek legjobb érdekét képviselő eljárás elvét, a saját családban nevelkedéshez való jogot és csak így lehet érvényesíteni azt az előírást, hogy anyagi veszélyeztetettség miatti nem szabad kiemelni a gyermeket a családjából.

Székely László a felmérés mellett azt kérte Balog Zoltántól, hogy tegyenek lépéseket az átmeneti gondozást nyújtó helyettes szülők számának és a családok átmeneti otthonai férőhelyeinek növelése érdekében, és vizsgálják meg olyan szakmai munkacsoport felállításának lehetőségét, amely meghatározhatja, miként előzhető meg vagy orvosolható ez a probléma szociálpolitikai eszközökkel.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!