A holokauszt szegedi mártírjaira emlékeznek vasárnap

Belföld, 2017.06.21

A holokauszt szegedi mártírjaira emlékeznek vasárnap, a szegedi és a város környéki áldozatok deportálásának 73. évfordulója alkalmából - tájékoztatta a Szegedi Zsidó Hitközség az MTI-t.

Vasárnap délelőtt az egykori téglagyári gettó bejáratánál emelt emlékoszlopnál tartanak koszorúzással egybekötött megemlékezést. Az ünnepségen B. Nagy László (Fidesz) országgyűlési képviselő és Salamon István holokauszttúlélő, a hitközség alelnöke mond beszédet.

A kegyetlenül halálba küldött munkaszolgálatosok, deportáltak emléke előtt az Új Zsinagógában gyászistentiszteleten hajtanak fejet, melyet Schőner Alfréd főrabbi, az Országos Rabbiképző - Zsidó Egyetem rektora tart. A holokauszt szegedi áldozataira Szabó Sándor (MSZP) országgyűlési képviselő és Kozma Gábor, a Gál Ferenc Főiskola rektora emlékezik.

Az egykori téglagyár területén kialakított gyűjtőtáborban 1944 júniusában kilencezer embert zsúfoltak össze Szegedről és a környező településekről, többek között Hódmezővásárhelyről, Makóról, Kiskunhalasról. A táborból június 25. és 28. között három vonat indult Strasshofba és Auschwitzba. A kutatások szerint az 1940-es évek 5600 fős szegedi zsidóságából 2091 ember vált a holokauszt áldozatává, további 612-en a munkaszolgálat során vesztették életüket.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!