A HÖOK Jövőkép programot indít

Belföld, 2017.04.28

Jövőkép programot indít a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK), a kezdeményezés célja, hogy feltárják és összegezzék a felsőoktatás területén jelentkező feszültségeket, problémákat - közölte Gulyás Tibor, a hallgatói szervezet elnöke pénteki budapesti sajtótájékoztatón.

Gulyás Tibor kifejtette: a program háttere a CEU-ügy, ami mára jelenséggé vált. Szerinte az egyetem körüli történések napvilágra hoztak minden problémát, feszültséget ami a felsőoktatásban jelen van. Úgy látta: a hallgatók azért vonultak az utcára, mert úgy érezték, hogy életük fontos egy kérdéséből kihagyták őket. Szinte biztos, hogy más lett volna a reakció, ha előzetesen egyeztetések történtek volna a jogszabályról - jegyezte meg.

Kérdésre azt mondta: a külföldi intézmények szabályozásával foglalkozni kellett, hozzájuk is sok panasz érkezett, hogy a bemeneti feltételek nem tisztázottak. Gulyás Tibor szerint ugyanakkor a CEU-n belül olyan szakmai munka zajlik, aminek folytatása mindenkinek érdeke. Szerinte megvan az az út, hogy az intézmény működhessen a jövőben is.

Kiemelte: a HÖOK a felsőoktatásban felmerülő feszültségeket, problémákat tabuk nélkül szeretné megbeszélni, ezáltal is segítve a felsőoktatás minőségének javítását.

A célcsoport a felsőoktatási hallgatók és képviseleteik, illetve a középiskolás diákok, és képviseleteik, az Országos Diáktanács, de nyitottak más felsőoktatási szereplők véleményére is.

Jelezte: fórumsorozatot szerveznek, illetve hallgatói önkormányzatok vezetőivel, különböző hallgatói körökkel is beszélgetni szeretnének.

Június közepére probléma-térképet állítanak össze, ami a hallgatók által jelzett megoldandó kérdéseket tartalmazza majd- mondta Gulyás Tibor, aki a lehetséges témák között említette a versenyképesség növelését, a kreditrendszer problémáit, a bolognai folyamat helyzetét, a felsőoktatási stratégia felülvizsgálatát, a hallgatók szerepvállalását, a hallgatói jogokat, vagy a külföldi intézményekre vonatozó szerepvállalást.

A HÖOK elnöke elmondta: szeretnének Kárpát-medencei felsőoktatási intézményekben, térségben gondolkodni. A javaslatokat továbbítják a kormány felé is.

Jelezte: péntektől [email protected] oldalon várják az észrevételeket, megkereséseket.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!