TV műsor

A HungaroControl segít a szingapúri Changi repülőtér fejlesztésében

Belföld, 2017.12.04

A repülőtéri légi forgalom intelligens távirányításának, a Smart Remote Towernek a megvalósításában nyújt segítséget a HungaroControl a világ legjobb címét elnyerő szingapúri Changi repülőtérnek - közölte a cég hétfőn az MTI-vel.

A HungaroControl tájékoztatása szerint a Szingapúri Polgári Légiközlekedési Hatóság (CAAS) 2017 elején jelentette meg nemzetközi pályázatát, amelyben a Changi repülőtér optimalizálására, Smart Tower prototípus fejlesztésére és kivitelezésére keresett partnereket.

A pályázatra a HungaroControl a brit NATS (National Air Traffic Services) vezette konzorcium tagjaként adott be ajánlatot, együttműködésben a szingapúri elektronikai és kommunikációs rendszereket gyártó STEE vállalattal, valamint a kanadai Searidge Technologies-szal, amely a budapesti Remote Tower kifejlesztésénél az integrált kamera- és radarrendszer gyártásáért felelt. Ehhez kapcsolódóan megjegyezték, hogy a HungaroControl idén novemberben, a közepes méretű és forgalmú repülőterek közül a világon elsőként vezette be a helyszíntől független toronyirányítást a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren.

A szingapúri légiforgalmi szolgálat döntése alapján a Changi repülőteret a magyar modell szerint fejlesztik, a HungaroControl szakemberei a validációs módszertan kialakításában működnek közre, amelynek során a testre szabott technológiai megoldást a környezethez és a követelményekhez illesztik. Részt vesznek a humán faktor értékelésében is, ennek során minimalizálják az emberi tényezőre vonatkozó kockázatokat, az irányító teljesítményére ható változásokat - stressz, helyzettudatosság, fáradtság - és azok elfogadhatóságát.

Kiemelték, hogy a 2018 januárjában kezdődő és 2019 végéig tartó projektnek köszönhetően a repülőtér egyszerre lesz képes kezelni a rohamosan növekvő légiforgalmat és megfelelni az ezzel összefüggő repülésbiztonsági kihívásoknak.

A közlemény idézi Szepessy Kornélt, a HungaroControl vezérigazgatóját, aki kiemelte, hogy a Remote Tower technológia rendkívül innovatív, költséghatékony megoldás, amely iránt a szervezet számos nemzetközi partnere érdeklődik világszerte.
(MTI)


Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!