A jobbik is nemet mond a szegedi óvodabezárásokra

Belföld, 2016.02.09

Névszerinti szavazást fog kérni a Jobbik a szegedi közgyűlésben, amikor az óvodák rendszerének átalakításáról kell dönteni – jelentett be kedden Tóth Péter, a párt önkormányzati képviselője. A párt ugyanis elfogadhatatlannak tartja ugyanis egyetlen óvoda bezárását is.

A KDNP szegedi képviselő-csoportjához hasonlóan a Jobbik önkormányzati képviselője sem fogja támogatni azt az előterjesztés, amely néhány szegedi óvoda bezárását, illetve intézmények összevonását kezdeményezi. Rácz Tibor, a párt szegedi alelnöke elfogadhatatlannak tartja azt, hogy kizárólag pénzügyi szempontok játszottak szerepet abban, hogy csökkentenék a szegedi óvodák számát. Szerinte a szakmai szempontok ennél sokkal fontosabbak, hiszen a felduzzasztott létszámú óvodai csoportok esetében lényegében csak felügyeleti feladatokat tud ellátni az óvónő, a szakmai munkára teljességgel alkalmatlan egy közel 30 fős létszám.

Rácz szerint a baloldal kormánykritikáját hitelteleníti a szegedi városvezetés, hiszen azt kéri számon a Fideszen, amit saját hatáskörében a városban csinál. A Jobbik ugyanakkor következetesen védi a családok érdekeit, ami abban nyilvánul meg, hogy a közoktatásra minél több forrást kell biztosítani. Ezt sem a kormány, sem a szegedi baloldali városvezetés nem tartja fontosnak, ezért nem szolgálják a magyar családok érdekeit.

Rácz külön kiemelte Bartháné, Tóth Mária, a városi óvodai igazgatóság nemrégiben kinevezett vezetőjének felelősségét, mivel véleménye szerint az egykori liberális képviselőnő a felel a most kialakult helyzetért. Ezért arra szólítja fel Barthánét, hogy mondjon le, Botka László polgármester, pedig kérjen bocsánatot a szegediektől, egyúttal vonja vissza a nagy felháborodást kiváltó előterjesztést.

Tóth Péter, a Jobbik helyi elnöke, egyben önkormányzati képviselője arra hívta fel a figyelmet, hogy a pénteki közgyűlésre előterjesztendő javaslat hemzseg az ellentmondásoktól. Az óvodák összevonását például rekonstrukciós munkák, felújítások, pályázati pénzek felhasználásával magyarázzák, ugyanakkor olyan épületeket is bevonnának a felújításokba, melyekbe más intézményeket integrálnak. Példaként a Cső utcai óvodát hozta, mely fogadná a bezárásra ítélt Gáspár Zoltán utcai óvoda gyermekeit, ugyanakkor ez előbbi épületét is felújítanák.

Tóth szerint családellenes intézkedések egész sorát hozza meg a szegedi városvezetés, ezért felszólítják baloldali képviselőtársaikat, hogy ne asszisztáljanak ehhez. Ezért is fog névszerinti szavazást kérni a közgyűlésben, így minden képviselőnek nyíltan kell vállalnia a döntését. Előtte azonban a kulturális bizottság szerdai ülésén még ismerteti a Jobbik álláspontját, és kérni fogja, hogy az előterjesztést vegyék le a pénteki közgyűlés napirendjéről.  

Cikk: Sz. Gy.
(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!