A miskolci ellenzék bírálja a kórházösszevonást

Belföld, 2017.02.28

Bírálták miskolci ellenzéki pártok, hogy Miskolcon is úgynevezett szuperkórházat hoz létre az egészségügyi kormányzat, összevonják a városi és a megyei intézményt április elsejétől.

A kórházösszevonást Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár jelentette be kedden Miskolcon. Úgy fogalmazott: az országban már tizenhét kórház integrációja történt meg, elsődlegesen azért, hogy a betegellátás még biztonságosabbá váljék.

Az MSZP miskolci szervezete az MTI-hez eljuttatott közleményében azt a kérdést tette fel: "Azzal, hogy létrehoznak egy vízfejet, önmagában miért válna biztonságosabbá a betegellátás Miskolcon?"

Szerintük a betegellátás akkor válhat biztonságosabbá, a várólisták akkor csökkenhetnek vagy szűnhetnek meg, ha jóval több pénzt fordítanak az egészségügyre, az orvosi eszközpark fejlesztésére, de leginkább az egészségügyi dolgozók bérének emelésére. A legnagyobb gond ugyanis az orvos- és ápolóhiány, ami az alacsony bérek miatti elvándorlás következménye - írták.

Jakab Péter, a Jobbik miskolci frakcióvezetője leszögezte, nem értenek egyet az összevonással, mert ez szerintük "nem a szakmaiságról szól, pusztán az egészségügyet bekebelező fideszes kisgömböcök, földesurak hatalmi harcáról, amiből a betegek fognak vesztesként kikerülni".

Az integráció a városi kórház leépítésének újabb lépcsője, amire nemet kell mondani - tette hozzá.

A DK szerint a miskolci kórházösszevonással tovább romlik az egészségügyi ellátás színvonala, nem szűnnek meg az egészségügy krónikus problémái, a várólisták nem rövidülnek.

Nagy-Korsa Judit, a párt önkormányzati képviselője az MTI-nek azt mondta: az "intézkedéssel az agyonhajszolt, alacsony fizetésért dolgozó egészségügyiek között olyan feszültségek alakulnak ki, amelyeknek ők és a betegeik csak kárát látják. Félő, hogy emiatt többen elhagyják az intézményt és külföldön vállalnak munkát".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!