A szakemberek szerint nem jelent veszélyt a MTESZ-székház bontása az azbeszt miatt

Belföld, 2016.10.25

A bontás alatt álló, az V. kerületi Kossuth Lajos téren lévő egykori MTESZ-székházban is található azbesztet tartalmazó építőanyag, de az ott élők és dolgozók számára nem jelent veszélyt a bontás - közölte a kivitelezést végző Market Zrt. munkatársa kedden az MTI-vel.

Lázár József hangsúlyozta, az irodaház bontásakor a kivitelező korszerű technológiák alkalmazásával garantálja az építkezésen dolgozók és a környéken élők biztonságát.

A Market Zrt. felelős műszaki vezetője szerint az 1970-es években épült egykori MTESZ- (Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége) székház építésekor az akkori szokásoknak megfelelően felhasználtak azbesztet tartalmazó építőanyagokat is, mint ahogy a régebbi építésű fővárosi épületek többségében is találhatók ilyen anyagok.

A szakember az MTI kérdésére elmondta, a bontás tervezésekor számoltak ezzel a problémával, a bontási engedélyt is ennek figyelembevételével kapták meg. A hatóság által jóváhagyott, a veszélyes anyagokra vonatkozó előírások betartásával végezzük az azbesztet tartalmazó elemek eltávolítását és elszállítását - mondta Lázár József.

Hozzátette: bár a környéken közintézmények és lakóházak is vannak, az ott élők és dolgozók számára nem jelent veszélyt a bontás.

A műszaki vezető az alkalmazott technikát széles körben használatos és bevált eljárásként írta le, amely meggátolja az azbesztszálak levegőbe jutását, vagyis kiporzását.

Az előírások betartását szigorúan ellenőrzik - folytatta - , így nemcsak a bontást végző, hanem a veszélyes anyagok közvetlen közelében dolgozó munkatársaik is biztonságban vannak.

Lázár József elmondta, különösen nagy gondossággal járnak el a gépészeti berendezések szigetelésére használt anyagok kezeléskor, amelyek az épület pinceszintjén találhatók. Itt a munkavégzés egy speciális, csökkentett légnyomású, zárt térben történik, hogy még véletlenül se kerülhessen a légtérbe azbeszttartalmú por - részletezte.

Közölte, olyan ellenőrzési pontokat is meghatároztak, ahol rendszeresen levegőmintákat vesznek, hogy azokat akkreditált laboratóriumban elemezzék.

Borsody Gábor, a Magyar Azbesztmentesítők Szövetségének elnöke szerint az azbeszttel kapcsolatos egészségi kockázatokat komolyan kell venni, de a biztonságos mentesítéshez Magyarországon is rendelkezésre áll a megfelelő technológia, egyéni védőfelszerelések, gépek, berendezések és a szaktudás.

Az elnök közölte, a kivitelezést végző cég felelőssége, hogy a mentesítés környezetében élők és dolgozók egészsége ne kerüljön veszélybe. Elmondta, az illetékes kormányhivatal munkatársai az azbesztmentesítési munkálatokat szigorúan ellenőrzik.

A 2-es metró állomása felett álló MTESZ-székház bontása szeptember közepén kezdődött és mintegy hat hónapig tart.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!