A Változó Világ Mozgalomért Közhasznú Alapítvány közleménye

Belföld, 2017.12.08

    Budapest, 2017. december 8., péntek (OS) - A Változó Világ Mozgalom (VVM) kiemelkedően fontosnak tartja Jeruzsálem státuszának békés és bölcs elrendezését.

Ezért több mint aggályosnak tartja Donald Trump döntését ebben a témában. Az USA szuverén állam, joga van véleményt formálnia bármely kérdésben. Csakhogy az USA még szuperhatalom. Ezért ez a látványosan egyoldalú nyilatkozat nagy súllyal esik latba.
Egy vagy két Jeruzsálem legyen-e? Vagy 12? Amihez igen közel állunk. Érdemes ugyanis a Vatikáni "formulára" gondolni. A modern szekuláris szellem számára első látásra az egyházi állam bizarr, jogállamilag aggályos kövület, de mélyebben belegondolva, és a történelem súlyát elismerve, el kell fogadni, hogy indokolt egy ilyen megoldás fenntartása. De ekkor nem csak a katolikus egyháznak, de majdnem egy tucat más keresztény egyháznak is "járna" hasonló státusz, és hol máshol, ha nem Jeruzsálemben? Azt is figyelembe kellene venni, hogy már a jelenlegi helyezet is igen közel áll egy ilyen megoldáshoz, hiszen egy sok vallás és egyház igen jól szabályozott és garantált státuszt élvez Jeruzsálemben (mellesleg egész Izráelben, lásd például a Bahái egyház).
És ha már ezt felhoztuk, nem lehet elhallgatni, negligálni a nemzetek hasonló igényét afféle élő nemzeti "skanzenre".
Látszólag ezek a felvetések inkább arra lennének jók, hogy még bonyolultabbá tegyék a problémát. Valójában - biztosak vagyunk ebben - nagyobb fényt és erősebb impulzust adnak a jó megoldás keresésében.

http://bit.ly/VVM_Jerusalem


Kiadó: Változó Világ Mozgalomért Közhasznú Alapítvány

-------------------------------------------------------------------


Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.

Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.

(c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!