A vasutasok spontán sztrájkja okoz fennakadásokat Romániában a vasúti közlekedésben

Belföld, 2017.03.22

Spontán munkabeszüntetést kezdtek szerda reggel a román államvasutak (CFR) alkalmazottai, amely több mint 140, köztük két Magyarországra tartó nemzetközi vonat leállítását okozta.

A bérkövetelő megmozdulás a kolozsvári vasúti körzetben kezdődött reggel hét órakor, majd a temesvári, jászvásári és bukaresti körzetre is átterjedt.

Néhány órás veszteglés után a vonatok egy része tovább indult, mivel azonban a munkabeszüntetés szervezetlen formában történt, a CFR nem jelentette be hivatalosan, hogy befejeződött volna a sztrájk.

A CFR honlapján közzétett adatok szerint mindkét Budapestre tartó, a sztrájk által érintett járata tovább indult. Az IR 362-es jelzésű gyorsvonat, 260 perc késéssel indult tovább a kolozsvári pályaudvarról a biharkeresztesi határállomás felé, míg a Temesvár felől érkező IRN 78-as számú vonat 285 perces késéssel várható a Kürtös-Lökösháza határátkelőre.

A vasutasok 25 százalékos béremelést követelnek, és azt kifogásolják, hogy - bár szerdán lejár a kollektív munkaszerződésük - nem készült el az újabb szerződés, és semmilyen garanciájuk nincs bérköveteléseik teljesülésére.

A CFR igazgatósága azt állítja, már megkezdődtek a bértárgyalások a vasúti szakszervezetekkel, a CFR 2017-es költségvetésében pedig a béralap 22,5 százalékos növekedését is előirányozták.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!