Áder János felkérte Orbán Viktort az új kormány megalakítására

Belföld, 2018.05.07

Áder János köztársasági elnök hétfőn a Sándor-palotában felkérte az új kormány megalakítására Orbán Viktor kormányfőt, az országgyűlési választáson győztes Fidesz-KDNP-pártszövetség miniszterelnök-jelöltjét, aki a felkérést elfogadta.

Áder János és Orbán Viktor találkozója A találkozó után - Orbán Viktor társaságában - tett sajtónyilatkozatában Áder János emlékeztetett, hogy az április 8-i országgyűlési választást a Fidesz-KDNP nyerte meg, az pedig a szavazás másnapjától mindenkinek világos és egyértelmű, hogy kinek lesz elegendő támogatása az új kormány megalakításához. Ezért már az Országgyűlés alakuló ülésének összehívásával egyidejűleg felkérte Orbán Viktort a kormányalakítási tárgyalások megkezdésére.

A jogerős választási végeredmény megegyezik az április 8-án megismert eredménnyel - közölt az államfő -, ezért az alkotmány vonatkozó rendelkezései szerint felkérte Orbán Viktort az új kormány megalakítására, amit a miniszterelnök elfogadott. Az elnök a felkérést az Országgyűlés keddi alakuló ülésén tolmácsolja az új parlamentnek, javasolva, hogy a Ház válassza ismét kormányfővé Orbán Viktort.

A miniszterelnök, a Fidesz elnöke - aki negyedik alkalommal kapott felkérést kormányalakításra - úgy fogalmazott: ígéretet tett az államfőnek arra, hogy odaadással és hűséggel fogja szolgálni Magyarországot.

Az új kormány legfontosabb feladatául Magyarország biztonságának és keresztény kultúrájának megőrzését jelölte meg Orbán Viktor, aki megígérte: minden eszközzel érvényt fog szerezni a magyarok április 8-án kinyilvánított akaratának.

Tájékoztatta továbbá a köztársasági elnököt az ország gazdasági, biztonsági és külpolitikai helyzetéről, majd a kormányalakítás állásáról, amelyről a megbeszélést a sajtótájékoztató után is folytatják.

Orbán Viktor elmondta, 14 tagú kormány felállítására készül, közülük heten a politikán belülről, heten pedig azon kívülről érkeznek.

"A kétharmadot arra fogom használni, hogy a háromharmadot, vagyis Magyarország minden polgárát szolgáljuk és szolgáljam" - zárta szavait a kormányfő.

(FOTÓ)
(MTI)

Galériánk

Áder János és Orbán Viktor találkozója Áder János és Orbán Viktor találkozója Áder János és Orbán Viktor találkozója Áder János és Orbán Viktor találkozója Áder János és Orbán Viktor találkozója Áder János és Orbán Viktor találkozója Áder János és Orbán Viktor találkozója
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!