Áder János fogadta a Stockholmi Ifjúsági Víz Díj magyar döntőseit

Belföld, 2020.07.02

A Stockholmi Ifjúsági Víz Díj magyarországi döntőjének résztvevőit fogadta Áder János köztársasági elnök csütörtökön a Sándor-palotában.

Az idén nyolcadik alkalommal megrendezett magyarországi döntőt Gyémánt Dóra Alexandra és Török László, a szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium diákjai nyerték A microcystis méreganyag termelésének kimutatása magyarországi tavakban című projektjükkel. A módszerrel az algavirágzás méreganyag-termelése már korai szakaszban kimutatható, előre jelezhető.

Az első helyezett csapat, amelynek Áder János adta át a GWP Magyarország Alapítvány díját, a nemzetközi verseny - idén online - döntőjében is képviselni fogja Magyarországot.

Az idén a koronavírus-járvány miatt a verseny magyar döntőjét is online tartották május 23-án. A versenyben csak első és különdíjat osztott a zsűri. A különdíjat Urbán Balázs Gyula és Kassai Csaba Máté, a BMSZC Petrik Lajos Két Tanítási Nyelvű Vegyipari, Környezetvédelmi és Informatikai Szakgimnáziuma diákjai kapták A gumiabroncsok kopásának nyomában - Mennyiségi adatok az úttestekről a felszíni vizekbe jutó gumirészecskékről című projektért.

Áder János gratulált a diákoknak a kiemelkedő teljesítményükhöz, kiemelve, hogy a győztes csapat "jó esélyekkel indul" a nemzetközi döntőbe.

A Stockholmi Ifjúsági Víz Díjat (Stockholm Junior Water Prize, SJWP) 1997-ben alapították. Egyike a legelismertebb nemzetközi ifjúsági díjaknak a szakterületen, a versenyen világszerte több ezer 15 és 20 év közötti középiskolás fiatal vesz részt. Több mint 30 országban rendeznek selejtező versenyeket, amelyek nyertesei indulhatnak az angol nyelvű döntőben. Magyarország 2013-ban csatlakozott a vetélkedőhöz. A magyar versenyt a GWP Magyarország Alapítvány szervezi, számos partnerszervezet segítségével és támogatásával. Védnöke Áder János köztársasági elnök.

(FOTÓ)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!