Áder János személyesen kért bocsánatot a megtámadott református egyházi vezetőktől

Belföld, 2018.05.15

Áder János személyesen kért bocsánatot a református egyházi vezetőktől az őket az Országgyűlés alakuló ülése után ért támadás miatt. A köztársasági elnök kedden a Dunamelléki Református Egyházkerület Püspöki Hivatalában kereste fel a református elöljárókat.

Áder János úgy fogalmazott: mivel egy hete hiába vár a bocsánatkérő nyilatkozatra, "ezért a magukról megfeledkezett és önmagukból kifordult tüntetők és az eddig hallgatásba burkolózó politikusok helyett" megköveti Szenn Pétert, a Horvátországi Református Keresztyén Kálvini Egyház püspökét, Huszár Pált, a Magyarországi Református Egyház (MRE) zsinatának világi elnökét, és Gér Andrást, az egyház zsinati tanácsosát.

Hozzátette: az egyházi vezetők az ő meghívására vettek részt az Országgyűlés alakuló ülésén.

Áder János hangsúlyozta: a véleménynyilvánítás szabadsága Alaptörvényben biztosított alapvető jog, amely mindenkit megillet. Ennek a szabadságnak azonban "világos határa van", amely "ott húzódik, ahol a kinyilvánított vélemény durva agresszióban, fenyegetésben ölt testet, sérti a másik személyes szabadságát, emberi méltóságát".

2018. május 8-án a Kossuth téren sokan lépték át ezt a határt - mondta.

A köztársasági elnök szerint "nincs az a sérelem, amely igazolhatná, hogy Magyarországon becsületes, jó szándékú embereket, nagyra becsült vallási vezetőket, egy tisztességben megőszült tudóst, egy öt gyermekes édesapát ilyen méltatlan támadás érjen."

"Akik nem ismerve se Istent, se embert, csak üvöltözni, gyalázkodni képesek, sötét erőknek engedik át önmagukat" - fogalmazott.

Elmondta: ez a harmadik alkalom, hogy "hasonló ügyben" a nyilvánossághoz kell fordulnia. Először 2012 júniusában kellett felemelnie a szavát, amikor Schweitzer József nyugalmazott főrabbit érte atrocitás az utcán, másodszor pedig négy esztendővel ezelőtt, amikor Pásztor Istvánt, a vajdasági magyarok elnökét támadták meg.

Most pedig a református egyházi vezetőknek kellett a Parlament épületéből kilépve azt tapasztalniuk, hogy "vannak, akik csak a gyűlöletkeltés, a rombolás, az erőszak törvényét ismerik".

Bogárdi Szabó István, az MRE zsinatának lelkészi elnöke Áder János látogatását megköszönve elmondta, a köztársasági elnök "mély, személyes beszélgetésben is kifejtette álláspontját" a református egyházi vezetőknek. A püspök "mély alázatra valló" "felemelő, nagy tettnek" nevezte a köztársasági elnök bocsánatkérő gesztusát. Az egyházi vezetők köszönetképpen egy a reformáció emlékévében készített zászlót ajándékoztak Áder Jánosnak, amelyen a kárpát-medencei református egyházak címere, valamint egy Szent Pál-i gondolat látható: "akik Istent szeretik, azoknak minden a javukra van".

(FOTÓ)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!