Adósságba veri az állam a szemétszállító cégeket?

Belföld, 2017.06.20

Tovább gyűrűzik a kuka-gate, hiszen továbbra sem látja el feladatát az állami Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. Mint emlékezetes, ennek a cégnek kellene kiszámláznia a kukás díjakat a lakosság felé több mint egy éve, ám a rendszer még mindig nem állt fel.

Elektromos kukásautót tesztel a miskolci hulladékkezelő tár
Fél éve nem kapnak számlát azok Szegeden, akik a lakossági szemétszállítást veszik igénybe. Ennek oka, hogy ezt a szolgáltatást tavaly államosították. A Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. feladata lenne a számlázás, míg a szemetet továbbra is a helyi cégek gyűjtik össze. Az önkormányzatok többször hangoztatták már, hogy ez a lépés komoly problémát okozhat a hulladékgazdálkodás területén.

A szegedi hulladékgazdálkodási cég január óta - a városi kezességgel biztosított 200 millió forintos hitelkeretéből is felhasználva - mintegy félmilliárd forintot költött a munka elvégzésére. Az állami vagyonkezelőtől csak áprilisban kapta meg a tavalyi utolsó negyedéves elszámolást, 450 millió forintot. A szegedi közszolgáltató cég a legutóbbi elszámolásnál a fenntartótól nem azt az összeget kaptak meg, mely munkájuk elvégzését teljesen fedezte volna, így azt más bevételekből egészíti ki. A pénz azonban úgy tűnik végképp elfogyott, így a héten újabb 150 millió forintos hitelkeret felvételére adhat engedélyt a városi közgyűlés. A jogi bizottság ülésén ezzel kapcsolatban Szentgyörgyi Pál alpolgármester elmondta: Nagyon úgy tűnik, hogy a szolgáltató cégek kivéreztetésére megy ki a játék, így a mostani hitel felvétele is csak átmeneti megkönnyebbülés lehet a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. -nek, hiszen már nincs miből fizetéseket adni, és üzemanyagot tölteni a kukás autókba.

A beszedett díjakat osztotta volna vissza a szolgáltatóknak, ha lenne számlázási rendszere, de nincs. Így csak előlegeket adott a megszorult cégeknek tavaly nyár óta a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. Általában azok a cégek kapnak kisebb segítséget az országban, amelyek már a működőképességük határán vannak. Korábban néhány havi szemétdíjról küldött számlát az állami cég helyett a városi szolgáltató, de fél éve azonban megint elakadtak a kiszámlázások. Szegeden most mentőövet dob a város az érdemi munkát végző Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. -nek, amennyiben a közgyűlés pénteken rábólint arra a javaslatra, hogy a város vállaljon garanciát a cég újabb hitelfelvételéhez, ám azt nehéz lenne megmondani, meddig tart ki a 150 millió forint.

Országosan is kritikus a helyzet. A fővárosi szemétszállítást végző cég idén még egyáltalán nem fizetett semmit az állami kukaholding (NHKV). A budapesti cégnek ez elég fájó, hiszen korábban havonta milliárdos árbevétellel tervezhettek a legfőbb tevékenységük után járó díjból. A szemétszállító cég alkalmazottjai amúgy is magasabb bért követelnek, ám ha továbbra is bevétel nélkül marad a szolgáltató, akkor örülhetnek a dolgozók, ha megmarad a munkahelyük. Arról pedig még nem beszéltünk, hogyha összeomlanak a szemétszállító cégek az országban, hatalmas szeméthalmok emlékeztetnek majd arra, hogy felelőtlenül játszadozik az állam a szolgáltatókkal és a polgárokkal.

(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!