Ágvágó - A tiszta vágás bajnoka

Belföld, 2020.03.18

Minden kerttulajdonos jól tudja, hogy az elültetett bokrok, fák szinte észrevétlenül megnőnek, és ha nincsenek rendszeresen visszavágva, akkor hamar elterebélyesednek, a kert pedig átláthatatlan dzsungellé válhat.

Ágvágó Különösen igaz ez a fákra, melyek megmetszése általában nem tartozik a kertészkedők kedvenc feladatai közé, tekintve, hogy sok időt és nagy erőkifejtést igényel. Pedig kora tavasztól késő őszig a friss és zöld vagy a száraz faágak metszése is állandó feladat, ezért nem mindegy, milyen minőségű eszközökkel dolgozunk.

Az ágvágó jellemzője, hogy a metszőollónál erősebb, így a vastagabb ágakhoz is alkalmas, a fűrésznél viszont pontosabb, simább metszésfelületet lehet vele biztosítani.  

Milyen az ideális ágvágó olló?

Egy ágvágónak három fő kritériumnak kell megfelelnie: rendelkezzen minőségi és biztonságos pengékkel, ergonomikus, kényelmes nyéllel, és olyan típusú legyen, amely a célunknak leginkább megfelel. Ugye Ön is járt már úgy, hogy amikor elvágta az ágat, a lendület összecsapta a karjait? Vagy esetleg izomláza lett a nagy erőkifejtéstől az ágak vágása után? Ha a megfelelő típusú és kiváló minőségű ágvágót választja, az efféle kerti munka nem lesz többé tortúra.

A penge az ágvágó lelke. Alapvetően két fajtát különböztetünk meg: mellévágót a zsenge, zöld gallyakhoz, és rávágót a már megkeményedett, száraz vagy elhalt ágakhoz. Alaposan gondolja végig, hogy Önnek melyikre van szüksége.  

Egy valóban kiváló eszköz kialakításának köszönhetően megkönnyíti használója munkáját, emellett a kezeket is védi a váratlan balesetektől. A fogása kényelmes és kézbe passzoló, hiszen a hatékony munkához elengedhetetlen az ergonomikus, strapabíró, tartós és könnyű, üvegszállal erősített, műanyagból készült nyél. Léteznek fogaskerekes kialakítású nyelek is, amelyek a vágóerőt növelik. A minőségi acél pengék pedig súrlódás- és tapadáscsökkentő PTFE bevonattal garantálják a könnyű használatot.  

Ha nem szeretne elveszni a típusok és márkák rengetegében, akkor nézzen szét a Fiskars&Gerber termékek webáruházában, ahol precíz és minőségi termékek közül válogathat.

Hogyan válassza ki az Önnek legmegfelelőbb típust?

Kardinális kérdés, hogy az ágvágót Ön elsősorban mire szeretné használni, hiszen a különböző munkálatokhoz más-más típusú eszköz lesz a megfelelő. Először is döntse el azt, hogy Önnek a mellévágó vagy a rávágó kivitel lenne a célszerűbb.

A magasabban lévő ágakhoz ideális egy teleszkópos eszköz, így elfelejtheti a felesleges létrára mászást, kezdő kertészként pedig keresse az áttétel nélküli ágvágót, amellyel valóban könnyen és gyorsan végezhet szép munkát.

Válasszon tehát kiváló minőségű ágvágót, amely balesetmentes és gyors munkát, valamint sima, roncsolásmentes végeredményt nyújt, emellett hosszú évekig hasznos segítőtársa lesz a kertben.

Ne feledje: a kertészkedés nem munka, hanem kellemes kikapcsolódás!

(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!