Alapítvány jött létre az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark támogatására

Belföld, 2021.08.05

Alapítványt hozott létre a Szeged-Csanádi Egyházmegye az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark üzemeltetésének és fejlesztésének támogatására - tájékoztatta az egyházmegye csütörtökön az MTI-t.

Koronavírus - Újra nyitva az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark A közlemény szerint az egyházmegye mint az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark egyik tulajdonosa, az új alapítvánnyal továbbra is jelentős szerepet kíván vállalni az intézmény életében, annak támogatásában.

A Szer Üzenete Alapítvány elsődleges célja a nemzeti emlékhely üzemeltetésének és fejlesztésének támogatása, a nagyközönség számára fenntartható módon történő bemutatása. A civil szervezet támogatni kívánja a korszerű muzeológiai követelmények betartását, a monostor és egyéb szakrális emlékek, valamint a Feszty-körkép, a szabadtéri néprajzi gyűjtemény és további múzeumi kiállítások működtetését, szakmai fejlesztését.

Felidézték, hogy Szer történeti vonatkozásaira a 19. században Göndöcs Benedek pusztaszeri apát hívta fel a figyelmet. Megkezdte az ott található monostor régészeti feltárását, egyben kezdeményezte, hogy a területen emlékhely létesüljön.

Azóta az egyháztörténeti szempontból is kiemelkedő jelentőségű ópusztaszeri romok köré felépült Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark, amely számos tematikus kiállítást mutat be, és évente több százezer látogatót fogad.

A látogatható attrakciók közül kiemelkedik a honfoglalás korát felidéző nomád park, a kora középkor legjelentősebb dél-alföldi szakrális és gazdasági központjának számító Szer monostor romja a gyógynövény kerttel, a 19-20. század fordulójának dél-alföldi paraszti, kisiparos népesség hagyományos lakó- és közösségi épületeit, lakáskultúráját, életmódját, hitéletét bemutató szabadtéri néprajzi gyűjtemény, a szoborpark, illetve a rotunda épület, ahol számost történeti és régészeti kiállítás mellett többek között Feszty Árpád A magyarok bejövetele című körképe is látható.

Az emlékpark fontos feladatának tekinti az egész Kárpát-medencei magyarság kultúrájának bemutatását és a magyar keresztény nemzeti identitás megerősítését - áll a közleményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!