Alapjogokért Központ: az EU-nak vissza kell találnia az alapítók értékeihez

Belföld, 2018.05.14

Az Alapjogokért Központ igazgatója szerint "valakik ellopták Európa lelkét, és lélek nélkül nincsen jövő", ezért az Európai Uniónak vissza kell találnia a zsidó-keresztény kultúrkör értékeihez, amelyekre az elmúlt évszázadokban Európa épült és amelyeket az unió alapítói is vallottak.

Szánthó Miklóst arról kérdezték hétfőn az M1 aktuális csatornán, hogy május 23-24-én rendezik az Európa jövője című nemzetközi konferenciát, amelyen az egyik panelbeszélgetés moderátora lesz. Az igazgató elmondta: a migráció mellett a nemzeti identitás és a demokráciafelfogás kérdése is szóba kerül majd az említett beszélgetésen.

Véleménye szerint a migrációs válságról szóló vita is jelezte, hogy "valami hiányzik Európából", ami valóban összeköti az európaiakat.

Szánthó Miklós hangsúlyozta: korábban léteztek a zsidó-keresztény hagyományon alapuló értékek, de szerinte ezeket "(...) egymás korlátlan megértése, az egyenlő bánásmód és egyenlőségelvűsdi nevében" teljesen kilúgozták.

Hozzáfűzte: azoknak az "úgynevezett" európai uniós értékeknek, mint a demokrácia, jogállamiság, emberi jogok, amelyeket számon kérnek Magyarországon is, valójában nincs valódi értéktartalmuk, amelyből megkülönböztethető lenne, hogy mi a jó és mi a rossz.

A gazdasági prosperitás érdeke a visegrádi négyeknek, a nyugati tagállamoknak és Brüsszelnek is, de hosszú távon egy civilizáció sem tud fennmaradni közösen osztott értékek nélkül, amelyek túlmutatnak a mindennapi gazdasági szükségleteken - emelte ki az elemző.

Szánthó Miklós azt mondta: ha nem tisztázzák, hogy mit értenek jogállamiságon, demokrácián, mik minősülnek emberi jogoknak - és szerinte nem biztos, hogy minden emberi vágyat emberi joggá kellene alakítani - akkor "Európa jövője továbbra is lélek nélkül maradna".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!