Alapjogokért Központ: a biztonságos országok listája lehet a konzultáció eredménye

Belföld, 2015.04.28

Az Alapjogokért Központ szerint a menekültügyi konzultáció megadhatja a politikai felhatalmazást a kormánynak arra, hogy rendeletben meghatározza az úgynevezett biztonságos származási országokat; az ezekből az államokból érkezők menekültügyi kérelmét a hatóságok gyorsított eljárásban utasíthatnák vissza.

A központ által az MTI-hez kedden eljuttatott elemzés szerint az európai uniós eljárási irányelv lehetőséget ad a tagállamoknak arra, hogy megalapozatlannak nyilvánítsanak egy menekültügyi kérelmet, ha a kérelmező biztonságos származási országból érkezik. Ilyen esetben lehetőség van gyorsított eljárásra vagy határ menti ellenőrzésre is.

Hozzátették: korábban egy uniós lista összeállítását is kezdeményezték, amelyet kiegészíthettek volna a tagállamok, ilyen lista azonban végül nem készült. A jelenlegi irányelv a tagállamoknak ad lehetőséget arra, hogy harmadik országokat biztonságos származási országgá nyilvánítsanak, az irányelv szigorú keretei között - közölte az Alapjogokért Központ.

Azt írták, a bevándorlás, a menekültügy témakörében meghirdetett nemzeti konzultáció megadhatja a politikai felhatalmazást arra, hogy a kormány rendeletet alkosson a biztonságos származási országok listájáról. Ausztria, Luxemburg, Németország, Finnország, Franciaország, Hollandia, Írország vagy az Egyesült Királyság rendelkezik ilyen nemzeti listával - jegyezték meg.

Mivel sem uniós, sem magyar lista nincs ezekről az országokról, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal jelenleg eseti alapon, szokásjogra támaszkodva minősít egy adott országot "biztonságos származási országnak" - áll a közleményben.

Az Alapjogokért Központ álláspontja szerint a lista kormányrendeleti szinten történő megalkotásával az onnan érkezők menedékjogi kérelmének hatékonyabb elbírálását lehetne elérni, a menekültügyi eljárás átláthatóbbá és gyorsabbá válhatna.

Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában elmondta, jóváhagyta az illegális határátlépőkkel kapcsolatos nemzeti konzultáció kérdéseit. Kovács Zoltán kormányszóvivő pedig aznap sajtótájékoztatón közölte: a kormány tizenkét kérdést tesz fel a bevándorláshoz, megélhetési
bevándorláshoz, részben a terrorizmushoz kapcsolódó nemzeti konzultációban, és július 1-jéig várják minden felnőtt állampolgár válaszát.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!